Last van muggen? Deze planten houden ze weg

Wonen door Jeanine

Midden in de nacht word je opgeschrikt door irritant gezoem naast je oor. ‘s Ochtends word je wakker met meerdere jeukende bulten op de vervelendste plekken. Ja hoor, de muggen hebben je weer beetgepakt. Word jij ook helemaal kriegel van die nare beestjes? Lees dan snel verder, want er zijn dus planten die muggen wegjagen.

Planten tegen muggen

Lees ook: Muggenbult? Met deze simpele tip is de jeuk in een paar minuten weg

Planten tegen muggen

Het is toch wel het irritantste aan de zomerse maanden. Je zoekt binnen de koelte op of denkt ‘s nachts lekker te kunnen slapen, maar niets is minder waar. Als er eenmaal een mug zit, is het een vak apart om ‘m te vangen, te meppen of überhaupt te vinden. Wil je voorkomen dat muggen een kans krijgen om binnen te komen? Rijd dan snel naar je dichtstbijzijnde tuincentrum.

6 planten die muggen wegjagen

1. Lavendel

Je moet van de geur houden, maar muggen doen dat in ieder geval niet. Leg wat lavendel op je nachtkastje of haal een lavendelplant in huis om de muggen weg te jagen.

2. Kattenkruid

Kattenliefhebbers opgelet! Kattenkruid schijnt muggen heel goed te weren. De muggen kunnen niet tegen een bepaald stofje in het kruid en zullen wegblijven als je hier een potje van hebt staan. Jouw kat blij en jij blij. Happy family, toch?

3. Kruiden

Gebruik jij vaak munt in je thee of gebruik je rozemarijn tijdens het koken? Dan voegen we daar nog een doel aan toe: muggen worden hier namelijk een stuk minder enthousiast van. Maak een paar blaadjes munt fijn en leg ze in een zakje in je huis. De rozemarijn kun je als takjes neerleggen.

4. Citroenplanten

Heb je wel eens nagedacht waarom een citronellakaars zo goed helpt tegen muggen? Juist, vanwege de citroen die erin zit. Muggen hebben dus echt een hekel aan deze geur, terwijl wij het wel lekker vinden ruiken. Elke plant met citroengeur helpt hier dus goed tegen. Citroengeranium, citroengras, citroentijm, citroenmelisse: je kunt helemaal losgaan.

5. Geranium

Naast citroengeranium kan een normale variant hiervan ook goed helpen. Deze plant, ook wel bekend als de ooievaarsbek, geeft een bepaalde geur af waar muggen niet tegen kunnen. Jouw huis of tuin ziet er leuker uit en je bent direct een paar zoemende beestjes armer.

6. Laurier

Last but not least: laurier houdt muggen goed tegen. Ben je dus nog op zoek naar een haag en heb je veel overlast van muggen? Dan is dit een verstandige investering. Je kunt ook een laurierplant kopen en deze binnen zetten. Dat fleurt je hele huis ook nog eens op.

Lees ook: Muggenvrij slapen én een kamer die lekker ruikt? Gebruik een aroma diffuser!