Wat te doen tegen roddelen?

De maatschappij door Marleen_S
Je hebt een stomme fout gemaakt of erger, je hebt juist helemaal niets gedaan! Ook al houd je zelf wel van een goede roddel, zodra er een gerucht over jou de ronde doet, klap je dicht. Hoe je dit oplost, lees je hier!

 
Of het nou op je werk is of als je geliefde schoonmama (not!) weer vrolijk bezig is: roddelen is a hard one. Het zelf doen, gaat gek genoeg heel makkelijk. Normaal gesproken ben je dan ook best nieuwsgierig als je vriendin met een nieuwe ?heb je het al gehoord?!? aankomt. Totdat het over jou gaat?

 
Confrontatie
Probeer de oorzaak, de rotte appel in het roddelgezelschap, te vinden. Al een beetje een idee wie het nare gerucht over jou heeft verspreid? Ga de confrontatie aan. Hoe eng het ook is. Ga in de aanval - nee niet letterlijk je lange nagels in d?r rug zetten - en probeer jezelf niet te verdedigen, hoe moeilijk dat ook is. Een echte gossip queen herkent namelijk de zwakte van verdediging en zal dit tegen je gebruiken. Ze heeft maar een kleine opening nodig om je nog dieper te raken. Laat je niet kennen en laat duidelijk blijken dat je niet gediend bent van dit geroddel. Zoek wel een rustig plekje op en ga niet vol op haar af terwijl ze met haar andere mede-roddelaars staat te beppen. Dan ga je af, echt.
 
Ga er niet tegenin
Vraag de bron der roddels niet waarom ze roddelt, want ze zal toch geen eerlijk antwoord geven. Vraag haar liever waar ze haar ?feiten? vandaan heeft gehaald. En waarom ze niet eerst naar jou is gegaan om de waarheid te checken.
 
Het is verleidelijk om met duizend argumenten aan te komen waarom de roddel niet klopt, maar heel eerlijk, hier zal ze niets mee doen. Blijf vooral rustig en richt de aandacht tijdens het gesprek op het feit dat de persoon in kwestie heeft geroddeld en wijd niet verder uit over de inhoud van de roddel zelf.

 
Houd je emoties in toom
Janken, schreeuwen, huilen en stennis schoppen, tja, daar creëer je alleen nog maar meer roddels mee. Plus, het is verre van charmant. Ook al doet de roddel nog zo veel pijn, verman jezelf als je de persoon tegenkomt die 'm de wereld in heeft geholpen. Zodra ze merkt dat ze je met haar roddel heeft geraakt, heeft ze een (nieuw) slachtoffer gevonden. Doe alsof je neus bloedt en laat jezelf thuis - met de gordijnen dicht en je beste vriendin naast je op de bank - lekker gaan. Want anders zal het geroddel maar door en door en door blijven gaan. Je drukt het gerucht direct weg als het voor de wereld lijkt alsof je er niet meer mee zit. Dan is het ?spelletje? niet leuk meer.
 
Ga eerst bij jezelf te rade
Negen van de tien roddels zijn meestal niet waar. Toch kan het bewuste gerucht over jou toch wel ergens een kern van waarheid bevatten. Stiekem weet je dit ook wel als je de roddel hoort, maar toch wil je het niet toegeven. Want oké, oeps, je hebt inderdaad geslapen met de baas. 

Tja, als je iets op je kerfstok hebt en het komt uit, berg je dan maar. Toch moet je maar bedenken dat het feit dat ze erover roddelen meer zegt over hen dan over jou. Een mens maakt fouten, dus jij ook. Als ze dat niet kunnen begrijpen, dan hebben ze nog een paar levenslesjes nodig.
 


Vraag jezelf af waarom

Vraag het niet direct aan het roddelclubje zelf, maar denk er zelf eens over na: waarom zouden ze roddelen? Soms gebeurt het omdat de persoon in kwestie zichzelf hogerop wil werken en daarom negatieve dingen over iemand zegt. Of de roddelaarster is onzeker over zichzelf en verspreidt daarom maar het ene na het andere gerucht om zich beter te voelen. Er zit vaak een reden achter, hoe onbegrijpelijk ook. Je hoeft niet gelijk best matties te worden met die vuile huichelaar, maar met een beetje begrip voel je jezelf al stukken kalmer en kun je die roddel makkelijker naast je neerleggen.

Wat doe jij als er over jou geroddeld wordt?