Zo kies je een zonnebrand zonder schadelijke stoffen

Lichaam door Lien

De meeste zonnebrandproducten zijn doordrenkt met schadelijke elementen. Lees hieronder welke stofjes je liever wilt skippen.

Zonnebrand kiezen

Je huid is je grootste orgaan en 'eet' tot wel 60% op van wat je erop smeert. Op die manier wordt van alles, van make-up tot verzorgingsproducten, daadwerkelijk in je lichaam opgenomen. Dit geldt ook voor zonnebrandcrème. De keuze voor een gezonde zonnebrand kan lastig zijn, gezien de meeste producten lange en complexe ingrediëntenlijsten hebben. Eén ding is zeker: als je lang in de zon zit is het raadzaam om SPF te smeren. Let wel op: vaak bevatten zonnebrandmiddelen chemische samenstellingen die je liever niet in je huid en bloedbaan wilt laten binnendringen. Misschien vind je het daarom fijn om te kiezen voor een natuurlijke variant.

Oxybenzone

Vermijd in ieder geval het stofje oxybenzone. Deze wordt in verband gebracht met een verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen, minder zaadcellen bij mannen, hormoonverstoringen en zelfs verschillende nare ziektes. Het Center of Disease Control (CDC) stelde dat maar liefst 97% van mensen die oxybenzone in zonnebrand gebruiken, dit stofje in hun urine hadden. Wetenschappers merken ook verschillende concentraties in vissen op en het stofje staat erom bekend de groei van koraal te verminderen. Extra handig om te weten als je deze zomer in de zee gaat zwemmen.

Meer lezen: Opgeblazen buik: zo voorkom je het

Chemische filters

De meeste zonnebrandmiddelen maken gebruik van chemische filters om UV-stralen tegen te houden. Die chemische filters verstoren de hormoonhuishouding, met name de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. Gelukkig bestaan er veilige alternatieven, zoals titaniumdioxide en zinkoxide, die net zo effectief zijn. Een nadeel is dat deze soms een witte waas achterlaten. Wel bieden natuurlijke filters je een goede bescherming zonder de gezondheidsrisico's die chemische filters met zich meebrengen. Je kunt er ook voor kiezen een natuurlijke zonnebrand met nanodeeltjes te gebruiken, deze laten geen witte waas achter. Alleen hebben die nanodeeltjes dan weer een negatief effect op je gezondheid. Gelukkig verhelpt goed uitsmeren een witte waas al enorm.

De keuze voor een zonnebrandcrème is persoonlijk. Kies wat het beste bij jou past!