Altijd de enige met muggenbulten? Dit is waarom

Lichaam door Anjali

Ben jij deze zomer continu de sjaak, en zitten jouw benen en armen hélemaal vol met jeukende muggenbulten terwijl jouw partner nergens last van heeft? Dat kan aan meerdere dingen liggen.

De één wordt makkelijker gestoken dan de ander. Waar komt dat toch door?

Fabels

Er zijn heel veel fabels die rondgaan over waarom je wel of niet wordt gestoken door een mug. Zo zou het te maken hebben met je lichaamstemperatuur of een dunnere huid. Niets is daar van waar. Ook worden mensen met 'zoet bloed' niet eerder gestoken en komen muggen niet op licht af, ze kunnen namelijk bijna niets zien. En werken producten met citronella wel echt?

Bepaalde geuren

Wat wél klopt, is dat muggen aangetrokken worden door bepaalde geuren. Jouw eigen lichaamsgeur wordt grotendeeld bepaald door je genen, maar ook door wat je dagelijks eet. Zo heeft iedereen een uniek geurprofiel, en laat dit nu net bepalen of muggen jou interessant vinden of niet.

Zweetvoeten en bier

Een voorbeeld van een geur waar mugggen zich toe aangetrokken voelen zijn zweetvoeten. Ook de geur die je uitstoot na het sporten of het drinken van bier vinden ze aantrekkelijk, en ook zwangere vrouwen moeten oppassen. Zij hebben een verhoogde aantrekkingskracht door chemische verbindingen die vanwege een verhoogde stofwisseling wordt uitgestoten.

Koolstofdioxide

Muggen worden vaak aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen, zegt het Rode Kruis. Naast zwangere vrouwen, zijn ook lange mensen en mensen met overgewicht vaker de pineut. Zij stoten namelijk meer koolstofdioxide uit.