Zo kom je erachter of je zonnebrand over datum is

Vrije tijd door Michelle Habets

De temperaturen stijgen weer eens tot ongekende hoogten en dat kan maar één ding betekenen: smeren voor je leven! Trek die zonnebrand dus maar gauw uit de kast en aan de sla- hey, maar wacht eens even. Biedt die zonnebrand van vorig jaar eigenlijk nog wel voldoende bescherming? Daar kom je heel simpel achter.

Lees ook: Deze beautyproducten kun je het best bewaren in de koelkast tijdens zomerse temperaturen

Houdbaarheidsdatum

Dermatoloog Mervyn Patterson vertelt aan Cosmopolitan dat de meeste zonnebrandcrèmes na verloop van tijd hun houdbaarheid verliezen. "De chemicaliën die voor bescherming zorgen, verliezen na een bepaalde tijd hun werkzaamheid. Daarom moeten zonnebrandmerken de houdbaarheidsdatum altijd op de verpakking melden", gaat hij verder. Kun je geen datum op de verpakking vinden? No stress! Volgens de dermatoloog kun je de meeste zonnebrandcrèmes ongeveer een jaar lang gebruiken.

Checken

Ook als je niet precies weet hoelang je zonnebrandcrème in de kast staat, is er geen man overboord. Je kunt namelijk op deze manier checken of je de zonnebrand nog kunt gebruiken: "Als de textuur of geur van je crème anders is dan toen je het kocht, dan is die over datum en is de fles beter af in de vuilnisbak", vertelt Mervyn. Als je jezelf dan toch insmeert met deze zonnebrand, is de kans groot dat je gewoon verbrandt. Ieks! Dat is wel het laatste wat we deze zomer willen. 

Lees ook: Met dit trucje wordt je uitgedroogde mascara binnen 2 minuten weer als nieuw