Vakantie survivalguide: zo voorkom je de 4 grootste drama?s

Vrije tijd door Rosanne

Word jij bij het geluid van vliegtuigmotoren als misselijk of kun je niet zonder je mams? Er zijn zat manieren hoe een vakantie verpest kan worden door kleine tragedies. Lees hier hoe je jetlags en ander gespuis voorkomt.

We mogen dan niet echt gek zijn op vliegen, toch hebben we al bijna net zoveel bestemmingen gezien als onze bagage. Want ja, we zijn wel dol op verre oorden! Helaas onze maag niet altijd. Daarom beginnen we met dat wat ons nekt voordat we op bestemming zijn: reisziekte.


Hoe voorkom je reisziekte?

De reden dat je misselijk wordt, is dat je lichaam bewegingen voelt die niet kloppen met wat je ziet. Onverwachte bewegingen van een auto, boot of vliegtuig dus. De belangrijkste tip is dat je in het gangpad van het vliegtuig of de bus moet gaan zitten. Mocht je het namelijk echt niet binnen kunnen houden wil je niet over iemand heen moeten kruipen. Voor de rest is het ’t beste dat je geen koffie, alchohol of koolzuurhoudende dranken drinkt voordat je op reis gaat (en ook niet tijdens de reis!). Eet lichte maaltijden en vermijd snoepjes. Zorg daarnaast voor frisse lucht en hou je blik vooruit. Lezen werkt vaak averechts, probeer te ontspannen door bijvoorbeeld naar een muziekje te luisteren.

Er bestaan ook bandjes die je om je polsen kunt doen. Deze raken bepaalde drukpunten waardoor je minder misselijk zou worden. Daarnaast kun je ook pilletjes slikken, Primatourtjes werken erg goed. Mocht de je echt te misselijk worden, bedenk dan: eruit is beter dan erin.

Hoe voorkom je een jetlag?

Als echte jetsetter vliegt de tijd voorbij, helaas weet hij je vaak ook weer in te halen. Je hebt zoveel tijdzones doorkruist dat je biologische klok op half twee hangt. Als je moe bent en het is pas zes uur ’s ochtends in Japan kun je het beste eiwitrijk voedsel eten. Probeer niet te gaan slapen voordat het ook de lokale bedtijd is. Ben je juist wakker en kom je midden in de nacht aan kun je het beste veel koolhydraten eten. Daar word je slaperig van. Een deel van de jetlag klachten worden veroorzaakt door uitdroging, dus let erop dat je genoeg drinkt. Mocht je toch flink te grazen genomen zijn door de tijd kun je het beste een uurtje in de zon gaan zitten. Zo kan je biologische klok weer wennen aan het ritme.  


Hoe voorkom je heimwee?

Heimwee treft vaak mensen die van structuur en planning houden en totaal niet dol zijn op verandering. Je gaat dan thuis idealiseren (op dit tijdstip kroop de kat ALTIJD op schoot…) en keert jezelf naar binnen. Maar dat is natuurlijk echt niet leuk voor jou en je reisgenoten. Zijn jullie eindelijk op vakantie, kan er nog niet genoten worden. Om toch niet teveel last te hebben is het belangrijk dat je naar buiten gaat en toch dingen onderneemt. Maak vooral kennis met de nieuwe mensen daar, zodat het op vakantie ook een beetje bekend voelt. Als je echt dol bent op routine en elke dag met een krantje en een kop koffie begint, doe dat dan ook op vakantie. Zeg kort tegen je reisgenoten dat je thuis mist, maar ga niet zeuren. En bovenal: vergeet niet dat je deze plek hebt gekozen omdat het zo leuk leek! Thuis ken je al, dus ga op ontdekkingstocht en verras jezelf.

Hoe voorkom je zonnebrand?

Je vakantie kan behoorlijk verpest worden als je voor je gevoel op de BBQ hebt gelegen. Zorg daarom dat je je altijd insmeert, meerdere keren op een dag. En ja, met een wit shirt aan verbrand je ook nog steeds. Smeren, smeren en nog eens smeren dus. Merk je toch dat je aan het verbranden bent? Ga dan gelijk uit de zon. Smeer er aftersun op, vooral aloë vera is goed voor de huid. Drink veel water om af te koelen en de vochtbalans weer te herstellen. Stap niet onder een hete douche, maar ook niet onder een ijskoude, bij die laatste kun je namelijk onderkoeld raken. Je kunt beter in een lauw bad gaan liggen en zo min mogelijk sop gebruiken (lees: geen) want daarmee droogt je huid nog verder uit!

En denk eraan: alleen kwade honden en Engelsen wagen zich in de middagzon. 

Wat zijn jouw tips tegen vakantiedrama’s?