Beauty / Lichaam
Lichaam

SOS: Ik ben verbrand!

Reageer 0
Bij de eerste zonnestralen in Nederland gaan velen van ons al helemaal uit ons dak. We gaan lekker bloot de zon in en komen er het liefst niet meer uit. Wij geven je tips om een verbrande huid te voorkomen én te verzorgen.
 
De eerste zonnestralen in Nederland lijken heel onschuldig, maar niets is minder waar. Vaak hebben we niet door hoe krachtig de zon is en hoelang we er al in zitten. Wanneer we ?s avonds voor de spiegel staan, merken we vaak pas dat we een verbrande huid hebben. Wij laten je weten hoe je een verbrande huid tijdig kunt spotten en hoe je deze goed kunt verzorgen.
 

 
Straling en verbranding
De zon zendt drie typen straling uit: UV-A, UV-B en UV-C. UV-C straling wordt tegengehouden door de ozonlaag, maar de andere twee stralingen bereiken wél je huid. Bij te veel blootstelling aan deze stralingen kan je huid gaan verbranden. Met als gevolg een pijnlijke, rode huid en in ergere gevallen ook rillingen en braken. Hoewel een verbrande huid met de juiste verzorging binnen een paar dagen weer weg is, kan het op lange termijn nare gevolgen hebben. Regelmatige verbranding kan ervoor zorgen dat de elasticiteit van je huid afneemt, waardoor je huid sneller oud wordt. Ook rimpels en een grotere kans op huidkanker behoren tot de gevaarlijke gevolgen van te vaak verbranden. 
 
Voorkomen
Verbranding voorkomen is misschien lastig, maar niet onmogelijk. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een verbrande huid op tijd te spotten of ervoor te zorgen het niet gebeurt. Het allerbelangrijkste is dat je je goed insmeert met zonnebrandcrème (het liefst om de twee uur), ook als de zonnestralen helemaal niet zo sterk lijken. Let er hierbij ook op dat je een zonnebrandcrème met de juiste factor gebruikt. 
 
Wanneer moet je nu welke factor gebruiken? Dat hangt af van welk huidtype je hebt. De algemene regel geldt: hoe lichter je huid, hoe sterker de factor moet zijn in je zonnebrandcrème.
 
Huidtype 1: zeer lichte huid, vaak rossig haar en sproeten, blauwe ogen, verbrandt altijd en wordt niet bruin, aangeraden factor 30.
 
Huidtype 2: lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen, verbrandt vaak en wordt moeilijk bruin, aangeraden factor 15-20.
 
Huidtype 3: licht getinte huid, donkerblond of bruin haar, donkere ogen, verbrandt niet snel en wordt gemakkelijk bruin, aangeraden factor 10-15.
 
Huidtype 4: natuurlijk getinte huid, donker haar en donkere ogen, verbrandt zelden en wordt goed bruin, aangeraden factor 5-10
 
Huidtype 5 & Huidtype 6: donkere huid, verbrandt weinig tot niet, aangeraden factor 5.
 

Verantwoord zonnen
 • Ga voordat je buiten de zon ingaat, onder de zonnebank. Zo kan je lichaam al rustig aan de zon wennen en verbrand je uiteindelijk minder snel.
 • Neem tussendoor pauzes. Ga bijvoorbeeld een halfuur binnen zitten om af te koelen. Zo zie je ook beter of je huid al aan het verbranden is: in de volle zon is dit vaak niet goed te zien.
 • Ga niet de hele dag in het water liggen. Als je in het water ligt, voel je niet dat je verbrandt. 
 • Vermijd de zon tussen 12:00 en 15:00. Op dit tijdstip is de zon het sterkst en verbrand je dus het snelst.
 • Droog je na het zwemmen meteen af. Laat je dus niet opdrogen door de zon, met een natte huid verbrand je sneller. 
Het verzorgen van de verbrande huid
 • Koel je lichaam af onder een lauwe douche (niet te koud). Was je huid vooral niet met zeep, want dit droogt je huid nog meer uit.
 • Gebruik geen ruwe, maar een zachte handdoek om je af te drogen. Probeer dit zachtjes te doen door bijvoorbeeld met de handdoek op je huid te deppen.
 • Smeer je huid in met after sun (het liefst eentje met Aloë Vera).
 • Leg schijfjes komkommer op je verbrande huid. Dit trekt de brand eruit en vult het vochtgebrek in je huid weer aan. 
 • Smeer yoghurt op je verbrande huid en spoel het er na een aantal minuten weer af. 
 • En het allerbelangrijkste: blijf uit de zon tot je huid hersteld is!
Wat doe jij om je huid goed tegen de zon te beschermen? En heb jij nog tips voor als je verbrand bent? ZonZe!
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 7 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Claudia

  huidtype 1 of 2, en smeer lekker met factor 50 als ik op vakantie ben of in Nederland de zon in ga.
  Nu nog smeren als ik niet bewust de zon in ga :P (bijv. boodschappen doen)

 • Kimmy

  Smeren met factor 50 en het er het beste van hopen.
  Als mijn huid alleen al denkt dat hij een zonnestraal voelt ben ik al verbrand.
  En verder gewoon de zon mijden werkt toch het beste maar ja in de zomer niet zo gezellig om als maar binnen te zitten.

 • Chantal

  Ik word vrij snel bruin en verbrand zelden, maar toch smeer ik me goed in als ik in de zon ga. Ik wil niet het risico op huidkanker vergroten. Ik merk ook dat als ik me insmeer, het bruine kleurtje veel langer blijft hangen!

 • Anoniem

  Deze tips helpen alleen tegen verbranden.
  Ik ben een type 4 en wanneer ik met SPF 6 zou smeren, ben ik aan het eind van een dag zon zwart.

  Als dat je doel is, prima.
  Ik blijf lekker factor 30 smeren ieder uur...en 1x in de week scrubben.
  Een gezond kleurtje dat ook gedurende de winter blijft rondhangen.

  Ik wil graag mooi en zonder losse leerhuid oud worden.

 • Anoniem

  Als je gaat zonnebanken, let dan wel op dat het zeer slecht is voor je huid. Zonnebanken bevatten voornamelijk UVA licht, wat zorgt voor de bruine kleur maar het beschermt je huid NIET tegen latere zonverbranding, UVB zorgt ervoor dat je huid dikker wordt en beter beschermd is tegen de zon, de meeste zonnebanken maken echter veelal gebruik van UVA en weinig tot niet van UVB (sommige hebben wel UVB dus zoek dat van te voren even uit:)). Hierdoor krijg je dus wel een lekker kleurtje maar heb je alsnog een grotere kans op huidkanker en verbrand je in de echte zon net zo snel.

  Verder is je verbranding pas op zijn ergst na 4 uur! Vandaar dat sommige het misschien wel herkennen dat ze thuis ineens veel roder lijken dan op het strand, dat ligt dus niet aan het licht in je badkamer ;)

  Goed artikel overigens! Ik ben een grote voorstander van meer voorlichting wat betreft huidverbranding.

  Groetjes van een huidtherapeut!

 • Sandra Schrijver

  Ik blijf het liefst uit de zon ben huittype 1 a 2. Alleen heb ik dan geen blond haar maar heb zelfs een indonesische roots maar verbrand als de pest en word heel moeilijk bruin, krijg alleen maar sproetjes.

 • Mieke Schepens

  Ik ga niet in de zon zitten als het even kan. In de schaduw van een boom bruin je ook, alleen duurt het wat langer..

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen