Beauty / Lichaam
Lichaam

Zonnebrandcrème van vorig jaar: wel of niet gebruiken?

De zon op je huid, heerlijke zomerse temperatuurtjes en een zeebriesje. Vergeet je je niet in te smeren? Gelukkig heb je weer een nieuwe fles aangeschaft aangezien de oude van vorig jaar niet meer goed is…. Of toch wel? Kun je zonnebrand van vorig jaar weer gebruiken? In dit artikel vind je het antwoord op deze vraag.

zonnebrandcrème

Lees ook: Lentekriebels: 10 parfums waardoor je zin in het voorjaar krijgt

Oude zonnebrand: wel of niet gebruiken?

Op de verpakking staat dat zonnebrandcrème zo’n twaalf maanden na opening houdbaar is. Zonnebrandcrème komt de hele zomer in aanrekening met warmte, zuurstof en Uv-stralen. Dit zou ervoor zorgen dat de werking van de crème zou afnemen. Volgens de producenten van de zonnebrand zou de werking gehalveerd zijn maar dermatologen schatten in dat een SPF 30 na twee jaar is teruggelopen naar SPF 27 of SPF 28. Na één zomer al je overgebleven crèmes weggooien hoeft dus zeker niet. Je kunt jouw (dure) fles zonnebrand van vorig jaar nog prima gebruiken. Wel is het goed om even te checken of de zonnebrand niet helemaal over de houdbaarheidsdatum is. Ruikt de crème raar of ziet deze er niet meer zo egaal uit dan kun je ‘m beter weggooien. Is de zonnebrandcrème nog helemaal prima? Smeren die hap, maar wij raden aan om wel een keertje extra te smeren.

Proef op de som

Ann Lievens van de Belgische website test.aankoop.be nam de proef op de som. Ze kocht een aantal zonnebrandcrèmes met factor 50 van merken zoals Eucerin, Ambre Solaire en Nivea. De flessen werden blootgesteld aan hoge en lage temperaturen. Een jaar later gebruikte ze de crèmes opnieuw en wat bleek? De merken hadden nog een steeds SPF 50.

Bewaartip

Besluit je nu dus om je fles te bewaren voor volgend jaar? Bewaar de fles, wanneer je hem niet gebruikt, zoveel mogelijk op een donkere, koele plek en je weet zeker dat je zonnebrandcrème goed blijft.

Shop hier een nieuwe zonnebrandcrème:

 

Lees ook: Zo creëer jij de 'no make-up look' als een pro