Deze gekke dingen gebeuren er met je lichaam als je lang in het vliegtuig zit

Lichaam door Annelot

Als je wel eens gevlogen hebt, weet dat een paar uur (of langer) in een vliegtuig zitten niet altijd heel prettig is. Terwijl jij duizenden meters hoog in de lucht zit, gebeuren er namelijk allemaal gekke dingen met je lichaam. We zetten er een aantal op een rijtje:

1. Je gehoor neemt af

Omdat de luchtdruk in het vliegtuig verandert, kunnen je oren 'ploppen'. Als je hier niets mee doet, gaat de lucht van binnen druk uitoefenen wat ervoor zorgt dat je gehoor met eenderde afneemt. Ook kan het voor schade zorgen, dus probeer te slikken of op kauwgom te kauwen om de druk op je oren te verminderen.

2. Je wordt verkouden

Ben je weleens snipverkouden uit een vliegtuig gekomen? Dat is niet heel gek, want er komt geen frisse lucht in het vliegtuig gedurende de hele vlucht. De bacteriën blijven dus in het toestel. Er hoeft maar iemand met een kleine verkoudheid tussen de passagiers te zitten en het verspreid zich razendsnel over het hele toestel.

3. Je benen zwellen op

In een vliegtuig krijg je naast dat uitstapje naar de toilet niet echt veel lichaamsbeweging. Daardoor krijg je last van bloedstagnatie in je benen wat weer voor zwelling kan zorgen. Probeer je benen dus af en toe eventjes te strekken als je op een lange vlucht zit.

4. Je huid wordt slechter

De luchtvochtigheid in een vliegtuig is ongeveer 10 tot 20 procent terwijl je lichaam het beste functioneert bij een luchtvochtigheid van 40 tot 70 procent. Je huid begint dus uit te drogen en dat heeft gevolgen voor je huid. Smeer vooral een lekker vette crème om je huid te beschermen.

5. Je gaat uit je mond stinken

Door de verminderde luchtvochtigheid ga je ook minder speeksel aanmaken, want er voor zorgt dat bacteriën in je mond zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen. Dat zorgt uiteindelijk voor een stinkende adem.

6. Je wordt duizelig

Van vliegen kun je draaierig of zelfs misselijk worden. Dit komt omdat je constant een stilstaand beeld ziet, terwijl je lichaam het gevoel heeft dat het wél beweegt. Blijf genoeg drinken en ga bij een vleugel zitten om dit te voorkomen.

Lees ook: 7 tips voor een goedkope citytrip