Gezonder gaan leven: begin vandaag nog!

Sport & gezondheid door Djamila

Iedereen streeft ernaar om de beste versie van zichzelf te worden. Iedere december vertellen we onszelf dat we dit jaar écht gezonder gaan leven, maar deze goede voornemens geven we helaas vaak snel weer op. Gelukkig hebben we elke dag weer een nieuwe kans om onze doelen te bereiken. Ben je benieuwd naar wat jij kunt doen om de beste versie van jezelf te worden? Lees dan vooral verder voor een aantal nuttige tips.

Eet en drink gezond

Je eet- en drinkgewoontes hebben een grote invloed op jouw algemene gezondheid. Goede voeding zorgt ervoor dat jouw lichaam voldoende energie heeft om te kunnen functioneren. Het is belangrijk dat je gevarieerd eet en voldoende vetten, eiwitten, koolhydraten binnenkrijgt. De micronutriënten – die bestaan uit vitaminen en mineralen – zijn ook erg belangrijk voor een goed functionerend lichaam. Als je goede voeding eet en genoeg water drinkt, kun je genieten van veel voordelen. Je voelt je fitter, je spieren zullen makkelijker herstellen en groeien, je gebit blijft gezonder en je hebt minder kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Slaap voldoende

Een lichaam heeft voldoende rust nodig om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. Je wordt overdag overladen met allerlei prikkels. Je lichaam heeft de ruimte nodig om dit te kunnen verwerken, zodat je kunt herstellen. Een volwassene heeft wel zeven tot negen uur slaap per nacht nodig. Wanneer je consequent te weinig slaapt, heb je grotere gezondheidsrisico’s. Je organen kunnen bijvoorbeeld minder goed hun werk doen, wanneer je slaaptekort hebt. Je loopt ook een grotere kans op onder anderen hart- en vaatziekten, depressiviteit en concentratieproblemen.

Zorg goed voor je gebit

Wist je dat mondhygiëne erg belangrijk is voor je algemene gezondheid? Er zijn verbanden gevonden tussen de mondgezondheid en gezondheidsrisico’s. Een slechte mondhygiëne kan wederom leiden tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, longontsteking, vruchtbaarheidsproblemen en meer. Probeer je gebit gezond te houden. Dit doe je door gezond te eten en te drinken, je tanden tweemaal per dag twee minuten te poetsen, te flossen en regelmatig de tandarts te bezoeken. Het is handig om een tandartsverzekering af te sluiten. Controles bij de tandarts zitten namelijk niet bij het basispakket inbegrepen, maar zijn wel erg belangrijk voor de mondgezondheid.

Kies een goede zorgverzekering

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Op deze manier kun je altijd zorg ontvangen, ook wanneer je hier financieel niet de ruimte voor hebt. Kijk goed naar de verschillende aanbieders en wat zij te bieden hebben. Bij Univé kun je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering nemen. Hiermee heb je recht op een budget voor mindfulness bij burn-out klachten. Dit soort extra faciliteiten kunnen jou helpen.