Knot, staart of los haar tijdens het slapen: wat is het best?

Haar door Juliët

Moeten we ons haar nou vast dragen of juist los? Met je haar vast slapen mag dan wel heel comfortabel liggen, toch is het veel slechter dan je misschien zou denken. Met je haar los slapen of in een vlecht slapen is een stuk beter. Maar waarom? Dat gaan wij je vertellen!

Slapen met los haar of juist vast?

We snappen het zeker: slapen met je lange lokken kan niet altijd even prettig zijn. Toch is het een stuk beter dan je haar vast te hebben. Zodra jij 's nachts je haar in een staart doet, kan dit voor haaruitval zorgen. Dit wordt ook wel tractie alopecia genoemd. Voordat je in paniek raakt, je haar zal niet volledig uitvallen. Het kan alleen resulteren in aanzienlijk dunner haar, met name rond je haarlijn. Dit komt door de spanning die er op je haar staat als je haar straks vastgebonden is in bijvoorbeeld een staart. Je haarzakejes raken ontstoken of beschadigd. Zelfs als je het elastiek niet zo strak om je haar bindt, kan er alsnog spanning op je haar komen. Wrijving tussen je haar en het kussen kan zorgen voor gespleten harpunten. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Maar hoe doen we dit? Wij hebben wat tips voor je:

  • Tip 1: Zorg dat er zo min mogelijk spanning zit op je haar. Draag je haar daarom los, in een lage staart of in een vlecht.
  • Tip 2: Mocht je je haar in een knot willen dragen tijdens het slapen, gebruik dan een scruncie. Knoop die losjes vast, want zo voorkom je dat er spanning op je haar komt. Het beste kun je je haar in een soort palmboom dragen. Buig naar voren, pak al het haar samen en doe de scruncie eromheen. Als je krullen hebt, krijg je op deze manier geen gekke heuvels in je haar. 
  • Tip 3: Je kussensloop kan ook veel doen. Koop een zijden kussensloop om de wrijving te verminderen en je haar te beschermen. Daarnaast gaat je haar er ook nog eens meer door glanzen. Een katoenen kussensloop absorbeert de natuurlijke oliën van je haar en daardoor kunnen je lokken er droog uitzien en is de kans op haaruitval een stuk groter.
  • Tip 4: De laatste tip alweer. Mocht je nu geen afscheid kunnen nemen van je katoenen kussensloop, dan zou je ook eens kunnen kijken naar een zijden sjaal. Het werkt hetzelfde als een zijden kussensloop. Doe de sjaal om je haar heen en je wordt wakker met een gezonde coupe!