Dit is wat er gebeurt als je je waterfles niet regelmatig schoonmaakt

Eten door Maya Luz

Onze waterflessen zijn ons erg dierbaar. Ze gaan overal mee naartoe: school, werk, de sportschool. En omdat we deze dierbare fles zo vaak bij ons hebben, maken we hem helaas ook niet vaak schoon. Maar er gaat alleen maar water in, dus kan het echt zo veel kwaad? Dit is wat er gebeurt als je je waterfles niet regelmatig schoonmaakt.

Lees ook: Koffie met zout drinken: waar is het goed voor?

Wat zit er in je vieze waterfles?

Je waterfles krijgt dagelijks veel te verduren. Je opent de fles regelmatig, zit er met je mond aan, deelt soms slokken uit aan vrienden en je doet er misschien soms ook nog andere dingen in dan alleen water. Het is dan ook niet gek dat je waterfles na een tijdje vol komt te zitten met bacteriën, schimmels en soms zelfs virussen.

Wanneer je je waterfles dagelijks gebruikt zonder deze schoon te maken, ontstaat er een plakkerig laagje aan de binnenkant van de fles. Dit laagje verzamelt bacteriën. Deze bacteriën komen vanuit je mond, maar ook van eventuele ingrediënten die je in je fles stopt en uit je omgeving. Deze bacteriën blijven vervolgens in je fles hangen. En we hebben helaas slecht nieuws voor de mensen die een fles gebruiken met een ingebouwd rietje. Deze verzamelen namelijk nog meer bacteriën.

Gelukkig duurt het een aantal dagen voor het plakkerige laagje om op te bouwen. Dit betekent dat je fles niet direct in een broedplaats voor bacteriën verandert als je deze een keertje niet wast. Als je je fles een week zou laten staan, kun je ervan uitgaan dat er wel een laagje is opgebouwd.

Wat gebeurt er als je uit een vieze waterfles drinkt?

Als je uit een fles drinkt die al een paar dagen niet is schoongemaakt, gebeurt er niet per se iets. Het aantal bacteriën dat zich in je fles heeft verzameld, is waarschijnlijk kleiner dan de hoeveelheid bacteriën die er in je mond leven. Het zijn uiteindelijk je eigen bacteriën die je binnenkrijgt, dus dat is zeker niet gevaarlijk. Er ontstaat wel een risico wanneer je fles in contact is gekomen met virussen of schimmels. Deze kunnen namelijk wel voor gezondheidsproblemen zorgen. Was daarom sowieso altijd je waterfles nadat je deze met iemand hebt gedeeld, of wanneer je ziek bent geweest.

De beste manier om je waterfles schoon te maken

De beste manier om je waterfles te wassen, is door deze regelmatig te wassen met heet water. Spoel je fles dagelijks om met heet water of kokend water als je fles hier tegen kan. Het hete water doodt de bacteriën zodat er geen laagje kan vormen. Daarnaast is het ook goed om je fles om de zoveel tijd schoon te maken met een borsteltje en zeep.

Zo vaak moet je je waterfles schoonmaken

Een herbruikbare waterfles hoort op z'n minst dagelijks omgespoeld te worden, het liefst met heet water. Daarnaast zou je de fles wekelijks grondig moeten reinigen om de opbouw van bacteriën te voorkomen. De fles moet vaker schoongemaakt worden wanneer je ziek bent , drinkt tijdens het eten of wanneer je de fles vult met iets anders dan water. Voor de lazy girls, is er een manier om te zien of je fles echt een wasbeurt nodig heeft. Schijn met de zaklamp van je telefoon in je fles en check of er een viezig laagje in je fles zit. Ruik daarnaast ook aan je fles. Ruikt deze een beetje viezig? Dan is het tijd voor een wasbeurt.

Lees ook: Zo voorkom je rode wijnvlekken op je tanden