OM eist 240 uur werkstraf en één dag cel tegen Thijs Römer na bekentenis van grensoverschrijdend gedrag

Media door Jennifer

Acteur Thijs Römer (44) ligt voorlopig nog wel even onder vuur op de verschillende (social)mediakanalen. Vandaag heeft Thijs gespannen toegegeven aan de rechter, dat er inderdaad sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen. Naaktfoto's en dickpics zijn nooit uitgewisseld met de minderjarigen, maar ze hadden volgens de acteur wel 'vrolijke gesprekken' over seksualiteit en masturbatie. Inmiddels is de eis van het Openbaar Ministerie (OM) bekend. Zij eisen 240 uur werkstraf en 90 dagen celstraf, waarvan 89 dagen voorwaardelijk, tegen de acteur.

Thijs Römer bekent grensoverschrijdend gedrag

De beschuldigingen aan het adres van acteur Thijs Römer kwamen vorig jaar binnen. Toen kreeg hij van de inmiddels twintiger Nena beschuldigingen, dat hij in het verleden grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond tegenover haar. Naast deze beschuldiging kreeg Thijs vervolgens ook nog beschuldigingen van twee andere meiden. Destijds ging het onder andere rond dat hij dickpics verstuurde en zelf om naakfoto's en voiceberichten vroeg aan het toentertijd minderjarige meisje. Dit vroeg hij in ruil voor een figurantenrol in de serie Moordvrouw.

Vandaag heeft Thijs in de rechtbank van Assen bekend, dat hij inderdaad wel grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond. Dat terwijl hij eerder nog aangaf aan de politie, dat hij geen grens was overgaan. "Nu vind ik dat ik wel degelijk een grens over ben gegaan," vertelt hij voor de rechter. "Zij was veertien, ik was veel ouder en had een andere positie. Ik was een bekende acteur, zij was een fan van mij. Dat heb ik niet in het oog gehad." Hij zegt dat het appen helemaal niet had moeten gebeuren. "Het privécontact had ik moeten afkappen," vertelt hij. "Ik had meteen moeten zeggen dat ik het prima vond om een handtekening te geven, of elkaar te ontmoeten in een openbare gelegenheid."

'Vrolijke gesprekken' over seksualiteit

In de rechtbank vertelt Thijs dat hij hier is om zijn verantwoordelijkheid te nemen, zo schrijft rechtbankverslaggever Saskia Belleman op Twitter. Hij wil graag zijn kant van het verhaal kwijt. Volgens Thijs waren het gewoon 'vrolijke gesprekken' over seksualiteit. Hij zegt dat hij zelf nooit moeite heeft om over dit onderwerp te praten. En toen ontstond daar dus het idee om een groepsapp te creëeren op WhatsApp genaamd 'douchen', waarin de acteur twee minderjarige meisjes tips gaf voor het masturberen. Excuse us? De minderjarige fans noemden het Thijs zijn "fingertips". Zoals gezegd praat Thijs zelf makkelijk over seks. Daarom was hij destijds gewoonweg vergeten, dat hij met twee minderjarigen in gesprek was. Vandaag de dag schaamt hij zich wel voor zijn gedrag van toen, zo zegt hij in de rechtbank. "Ik voelde er niets bij in erotische zin," vertelt hij.

Intiemer contact met meerderjarige fan

In de beschuldiging van Nena werd ook gezegd, dat ze naaktfoto's uitwisselde met de acteur. Maar zelf ontkent Thijs dat hij haar naaktfoto's van zichzelf heeft gestuurd. Wel geeft hij in de rechtbank aan, dat hij één keer een lingeriefoto heeft gekregen van een minderjarige. "Het ging over haar borsten," legt hij uit. "Toen heb ik gezegd, doe dat maar niet."

Overigens heeft hij wel intiemer contact gehad met een andere fan, maar zij was volgens Thijs meerderjarig. Met haar heeft hij wel erotische beelden gedeeld en zelfs seks gehad. Waar de beruchte dickpic van Thijs nu vandaan is gekomen, weet Thijs eerlijk gezegd niet. Het klopt volgens hem wel, dat Nena een foto van zijn penis in bezit had. "Maar ik heb die nooit in de douchen-app gestuurd," vertelt hij. "Ik weet niet hoe en van wie ze die heeft gekregen. Die kan ze van iedereen doorgestuurd hebben gekregen."

Strafeis: werkstraf en één dag cel

Zelf heeft Thijs bekent, dat hij nooit heeft doorgehad bezig te zijn met iets strafbaars. Toch eist het Openbaar Ministerie uiteindelijk een flinke werkstraf tegen de acteur. Na een lange zit eist het OM een werkstraf van 240 uur en daarnaast één dag in de cel. Ze eisen namelijk 90 dagen celstraf, waarvan 89 dagen voorwaardelijk.

Volgens de Officier van Justitie heeft Thijs op een valse manier misbruik gemaakt van zijn drie fanatieke fans, die toentertijd minderjarig waren. Volgens de OVJ heeft hij ze inderdaad aangezet tot het plegen van seksuele handelingen en wisselde hij daadwerkelijk seksueel getinte foto's en video's uit met de meiden. Mede dankzij de gedetailleerde verklaringen van de drie vermeende slachtoffers, die allemaal goed met elkaar overeenkwamen, kwamen ze tot de strafeis.

Lees ook: OM vervolgt acteur Thijs Römer voor zedendelicten