Vermeende slachtoffers voelen zich gebroken door Thijs Römer: "kwetsbaar en verblind door de aandacht"

Media door Jennifer

Inmiddels heeft acteur Thijs Römer bekend, dat hij inderdaad grensoverschrijdend gedrag vertoonde bij minderjarige fans. Dat gaf hij toe tijdens het eerste, inhoudelijke deel van de strafzaak. De vermeende slachtoffers maakten ook gebruik van hun spreekrecht. Zij zeggen allemaal "gebroken" te zijn door het gedrag van Thijs. Zijn voor hem destijds onschuldige gedrag heeft een flinke impact gehad op hun levens.

Geestelijke schade

Gedurende het eerste, inhoudelijke deel van de strafzaak tegen acteur Thijs Römer, dat draait om zijn grensoverschrijdende gedrag bij minderjarige fans, zit ook het vermeende slachtoffer Nena in de zaal. Zij was de eerste persoon, die aangifte deed tegen de acteur voor zijn strafbare gedrag. Tijdens de rechtszaak maakt ze gebruik van haar spreekrecht, mede om te voorkomen dat andere meisjes een soortgelijke situatie overkomt.

Eerst vertelt advocaat Maartje Schaap dat de meiden "geestelijke schade" hebben opgelopen door het gedrag van Thijs. Ook nu hebben ze nog steeds last van wat er toen gebeurd is. Vervolgens begint Nena haar verhaal, die de woorden van de advocaat bevestigen.

Verliefd op Thijs

Nena vertelt onder meer hoe ze vroeger een kwetsbaar meisje was, die geen liefde kreeg van haar alcoholische vader. Doordat haar vader vooral druk bezig was met de drank, was haar moeder de kostwinner. Hierdoor miste ze een hoop liefde thuis, maar ook op school hoorde ze er niet bij. "Ik was op en buiten school altijd een buitenbeentje," vertelt ze. Toen werd ze fan van Moordvrouw én van Thijs, die haar vervolgens dus de nodige aandacht gaf. De onzekere Nena greep deze aandacht maar al te graag aan. "In mijn ogen was het liefde, die ik zo nodig had," legt ze uit. Het zorgde ervoor, dat ze daadwerkelijk verliefd werd op haar idool.

Alleen ontdekt ze dan dat Thijs hetzelfde soort contact heeft met andere meiden. "Ik snapte steeds meer dat jouw gevoelens lustgedreven waren," zegt ze. "Maar ik kon me niet van je losmaken." Op een gegeven moment wilde Nena naar eigen zeggen geen foto's meer sturen, wat ze dan zei tegen Thijs. Hij blokkeerde haar vervolgens, waardoor zij op haar beurt in paniek raakte. "Ik dacht: ik ben je kwijt," vertelt ze. "Je wist alles, maar dan ook alles van mij. Je hebt daar misbruik van gemaakt, Thijs. En dat weet je heel goed."

Misbruik van kwetsbaar meisje

Thijs zat destijds met de minderjarige meisjes, waaronder Nena, in een speciale 'douchen'-appgroep. Ze hadden dus ook contact via WhatsApp en via deze weg vroeg de acteur volgens Nena weleens "of ze zichzelf weleens vingert". "Nou Thijs, voor het geval je het je nog steeds niet kan herinneren," zegt Nena. "Ik was veertien. Ik was daar niet mee bezig. Maar jij was daar om het mij te leren, een kwetsbaar meisje van veertien."

Tijdens de rechtszaak gaat ze niet in op alle details, omdat ze dit gewoonweg nog niet aankan. Wel geeft ze aan, dat ze na de situatie met Thijs in meer onveilige situaties terecht is gekomen. "Ik dacht dat het normaal was om foto's en video's te sturen en verwarde zorgzaamheid en aandacht met seksualiteit," vertelt ze.

Van puberale tweets naar sexting

Naast Nena waren er nog twee andere vermeende slachtoffers van Thijs, die vandaag tijdens het eerste, inhoudelijke deel van de rechtszaak aan het woord kwamen. Ook zij kwamen met soortgelijke verhalen. Eén van de vermeende slachtoffers heeft haar verhaal achter gesloten deuren gedaan. De andere, die anoniem wil blijven, geeft aan dat "puberale schunnige tweets" veranderden in "sexting, aftrekfilmpjes, dickpics en naaktfoto's van haarzelf en Thijs". Ook zij was op dat moment dol op de aandacht van Thijs en gewoonweg "verblind" door hem. Vervolgens liet Thijs ook haar vallen - net als het geval was bij Nena - zodra ze het contact probeerde verbreken.

Strafeis Thijs Römer

De drie vermeende slachtoffers vragen allemaal om een financiële schadevergoeding. Twee van hen vragen om 4.000 euro voor immateriële schade en de derde om ruim 5.500 euro als vergoeding voor therapie en de reiskosten hiervoor. Of de schadevergoeding wordt gegeven, is nog onbekend. Wel weten we inmiddels dat het Openbaar Ministerie een werkstraf van 240 uur en 90 dagen celstraf eist tegen Thijs. Van de 90 dagen celstraf zijn er wel 89 dagen voorwaardelijk, waardoor er dus eigenlijk maar één dag cel wordt geëist.

Lees ook: OM eist 240 uur werkstraf en één dag cel tegen Thijs Römer na bekentenis van grensoverschrijdend gedrag