Top 10: vijzels

Producten door Redactie Ze.nl

Onmisbaar in iedere keuken: een vijzel. Wist je dat een vijzel ook wel een mortier genoemd wordt? Met een vijzel maak je het vermalen van kruiden makkelijker, evenals dat je het hulpmiddel kunt gebruiken voor het vermengen van verschillende specerijen. Bij een vijzel kopen heb je de keuze uit een breed scala aan soorten. Het maakt het niet altijd even gemakkelijk om tot een weloverwogen keuze te komen. Op basis waarvan kun je de verschillende combinaties van stampers en bekers met elkaar vergelijken? In dit artikel vind je een top 10 met de beste vijzels van dit moment. Voor welke van deze vijzels kies jij?

Inhoudsopgave

Dit zijn de 10 beste vijzels

Wil je snel een nieuwe vijzel kunnen kopen? Bekijk hieronder de top 10 beste vijzels van dit moment. Verderop op deze pagina lees je meer over de verschillen tussen de combinaties van stampers en bekers uit onderstaand overzicht.

 1. 1

  Coninx vijzel met stamper (marmer) 

  • Goede kwaliteit
  • Gebruiksvriendelijk
  • Prijs

  Prijs tonen

 2. 2

  GOURMEO stamper en vijzel (graniet) 

  • Goede kwaliteit

  Prijs tonen

 3. 3

  Box Up® vijzel en stamper (kunststof) 

  • Scherp geprijsd
  • Makkelijk te reinigen

  Prijs tonen

 4. 4

  Inno Cuisinno vijzel (graniet) 

  • Fraai design
  • Goede kwaliteit

  Prijs tonen

 5. 5

  Boska vijzel met stamper (graniet) 

  • Duurzaam

  Prijs tonen

 6. 6

  Inno Cuisinno compacte vijzel (graniet) 

  • Gebruiksvriendelijk
  • Goede prijs/kwaliteit

  Prijs tonen

 7. 7

  Imperial Kitchen vijzel (graniet) 

  • Goede prijs/kwaliteit

  Prijs tonen

 8. 8

  Nowad vijzel met stamper (marmer) 

  • Mooi design
  • Goed formaat

  Prijs tonen

 9. 9

  Svenska Living vijzel met stamper (keramiek) 

  Prijs tonen

 10. 10

  Maxwell & Williams vijzel (porselein) 

  • Mooi design

  Prijs tonen

Koopgids: beste vijzels

Laten we de verschillende vijzels uit bovenstaande overzicht nader bekijken. Wat maakt de ene vijzel een betere keuze dan de andere?

1 Coninx vijzel met stamper (marmer) 

Prijs tonen

De Coninx vijzel met stamper is een sieraad op ieder keukenblad. Het model is gemaakt van marmer, wat de vijzel met stamper een hele luxe uitstraling geeft. De opgeruwde binnenzijde van het model zorgt voor een optimale ontwikkeling van smaken bij het vermengen van kruiden en specerijen. Aan de buitenzijde is de vijzel gepolijst. Daarbij is de vijzel van Coninx na gebruik eenvoudig schoon te maken. Het model heeft een diameter van 15 centimeter.

Het model heeft een diameter van 15 centimeter.

Voordelen Coninx vijzel met stamper (marmer) 

 • Goede kwaliteit
 • Gebruiksvriendelijk
 • Prijs

2 GOURMEO stamper en vijzel (graniet) 

Prijs tonen

Ook deze GOURMEO stamper en vijzel misstaan niet op het aanrecht. Het model is gemaakt van duurzaam graniet, is slijtvast en glijdt niet weg bij het vermengen of vermalen van verschillende ingrediënten. De binnenzijde is opgeruwd, wat de vermenging van smaken ten goede komt. Aan de buitenzijde is de vijzel gepolijst. Het model heeft een diameter van zo’n 15 centimeter.

De binnenzijde is opgeruwd, wat de vermenging van smaken ten goede komt.

Voordelen GOURMEO stamper en vijzel (graniet) 

 • Goede kwaliteit

Nadelen GOURMEO stamper en vijzel (graniet) 

 • Relatief duur

3 Box Up® vijzel en stamper (kunststof) 

Prijs tonen

Deze Box Up® vijzel en stamper zijn klein van stuk; ideaal voor het snel kunnen vermalen van bijvoorbeeld kruiden of het bereiden van een sausje bij het diner. Ook leuk: maak met deze vijzel en stamper een dipje, als toevoeging aan de borrelplank. Het model heeft een diameter van iets meer dan 8 centimeter. De Box Up® beker is gemaakt van een stevig, smaakloos kunststof. De stamper is gemaakt van hout.

De Box Up® beker is gemaakt van een stevig, smaakloos kunststof.

Voordelen Box Up® vijzel en stamper (kunststof) 

 • Scherp geprijsd
 • Makkelijk te reinigen

4 Inno Cuisinno vijzel (graniet) 

Prijs tonen

Vermeng snel verschillende kruiden met elkaar, of vermaal noten tot kleine stukjes met deze Inno Cuisinno vijzel. Het model is gemaakt van hard graniet, wat de duurzaamheid van deze vijzel ten goede komt. De beker bij deze vijzel is iets breder dan die van de eerste twee vijzels uit dit overzicht: het product heeft een diameter van 18 centimeter. De vijzel is aan de buitenzijde gepolijst, wat het model zijn fraaie, luxe ogende glans geeft.

Het model is gemaakt van hard graniet, wat de duurzaamheid van deze vijzel ten goede komt.

Voordelen Inno Cuisinno vijzel (graniet) 

 • Fraai design
 • Goede kwaliteit

5 Boska vijzel met stamper (graniet) 

Prijs tonen

Ook deze Boska vijzel met stamper is vervaardigd uit hard graniet. Het model is zwart van kleur en biedt een diameter van 17,5 centimeter. Waar de andere vijzels uit dit overzicht een bolle vorm hebben, loopt de beker van deze vijzel schuin af naar beneden. Het model heeft een gepolijste buitenzijde, wat de set tot een fraaie toevoeging maakt aan ieder aanrechtblad. Met deze vijzel bereid je heerlijke marinades en vermeng je eenvoudig zelf verschillende kruiden met elkaar.

Waar de andere vijzels uit dit overzicht een bolle vorm hebben, loopt de beker van deze vijzel schuin af naar beneden.

Voordelen Boska vijzel met stamper (graniet) 

 • Duurzaam

Nadelen Boska vijzel met stamper (graniet) 

 • Geen handleiding

6 Inno Cuisinno compacte vijzel (graniet) 

Prijs tonen

Eerder in dit overzicht met de beste vijzels van dit moment vond je al een Inno Cuisinno vijzel met stamper. We voegen een tweede model van hetzelfde merk toe, met dit compacte product. Deze vijzel met stamper heeft een diameter van 11,5 centimeter. Ideaal voor de kleine keuken, of voor mensen die de stamper na gebruik op willen bergen in de kast. Dat is overigens niet noodzakelijk; het model heeft een stijlvolle uitstraling. De buitenzijde is gepolijst, wat het graniet zijn glans geeft.

Deze vijzel met stamper heeft een diameter van 11,5 centimeter.

Voordelen Inno Cuisinno compacte vijzel (graniet) 

 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede prijs/kwaliteit

7 Imperial Kitchen vijzel (graniet) 

Prijs tonen

Ook mooi: de Imperial Kitchen vijzel van graniet. Net als de voorgaande modellen heeft ook deze vijzel met stamper een gepolijste buitenzijde, wat de vijzel tot een fraaie toevoeging maakt aan het interieur van je keuken. Het model heeft een diameter van 13 centimeter en is relatief hoog. Het helpt je te voorkomen dat ingrediënten bij een enthousiast gebruik van de vijzel uit de beker omhoog komen.

Het model heeft een diameter van 13 centimeter en is relatief hoog.

Voordelen Imperial Kitchen vijzel (graniet) 

 • Goede prijs/kwaliteit

8 Nowad vijzel met stamper (marmer) 

Prijs tonen

Vergelijkbaar met het vorige model is ook de vijzel met stamper van Nowad relatief hoog, wat het product geschikt maakt voor grotere porties. Je kruiden en andere ingrediënten blijven in de beker van de vijzel. De beker heeft een diameter van 15 centimeter en is gemaakt van marmer. Opvallend aan deze Nowad vijzel met stamper is de gouden metalen rand aan de onderzijde hiervan. Het geeft de vijzel een zeer luxe uitstraling.

Opvallend aan deze Nowad vijzel met stamper is de gouden metalen rand aan de onderzijde hiervan.

Voordelen Nowad vijzel met stamper (marmer) 

 • Mooi design
 • Goed formaat

9 Svenska Living vijzel met stamper (keramiek) 

Prijs tonen

Waar alle andere vijzels uit dit overzicht een donkere, vaak zwarte kleur hebben, wijkt de Svenska Living vijzel met stamper hiervan af. Het model heeft een witte kleur en is gemaakt van keramiek. Het model is met een diameter van 8 centimeter veel compacter dan de andere vijzels uit het overzicht. Nadeel hiervan is wel, dat de vijzel van Svenska Living minder geschikt is voor een grotere portie.

Het model is met een diameter van 8 centimeter veel compacter dan de andere vijzels uit het overzicht.

Nadelen Svenska Living vijzel met stamper (keramiek) 

 • Minder gebruiksvriendelijk
 • Kwetsbaar materiaal

10 Maxwell & Williams vijzel (porselein) 

Prijs tonen

Zoek je naar een witte vijzel, maar sloot het model van Svenska Living niet op je wensen aan? Kijk in dat geval eens naar deze witte vijzel van Maxwell & Williams. Het model is gemaakt van porselein en valt onder meer op door zijn schenktuit aan de voorzijde. Dit maakt de verwerking van een sausje of bijvoorbeeld een mix van specerijen makkelijker. De beker van deze vijzel heeft een diameter van 12 centimeter.

Het model is gemaakt van porselein en valt onder meer op door zijn schenktuit aan de voorzijde.

Voordelen Maxwell & Williams vijzel (porselein) 

 • Mooi design

Nadelen Maxwell & Williams vijzel (porselein) 

 • Minder gebruiksvriendelijk

Welke soorten vijzels zijn er?

Een vijzel bestaat vrijwel standaard uit de combinatie van een beker met een bijpassende stamper. In veel gevallen zijn de beker en stamper vervaardigd uit hetzelfde materiaal. Uitzondering hierop is onder meer het model van Box Up®, waarbij een kunststof beker gecombineerd is met een houten stamper.

Vijzel en stamper schoonmaken

Voorkom een onnodige schade aan het materiaal van je vijzel, door deze na gebruik met de hand schoon te maken. Doe dit het liefst zonder gebruik te maken van een schoonmaakmiddel; het kan voor een aantasting van het materiaal van de vijzel zorgen. In het geval van een vijzel van graniet of bijvoorbeeld marmer kan er een doffe waas over het materiaal ontstaan, wanneer je het product reinigt in de vaatwasser. Daarbij kan er een zeepsmaak achterblijven in de beker van de vijzel.

Overigens geldt voor de meeste vijzels dat zij volgens de producent in de vaatwasser kunnen worden schoongemaakt. Wees hier voorzichtig mee! Je verlengt de levensduur van de vijzel door deze periodiek in te smeren met wat olijf- of zonnebloemolie aan de binnenzijde.

Materiaal van de vijzels en stampers

Wie een blik werpt op het aanbod aan vijzels, zal al snel opmerken dat het merendeel van de modellen gemaakt is van graniet. Vaak gaat het hierbij om gepolijst graniet, wat de vijzel zijn glans geeft aan de buitenzijde. Graniet is een zeer sterk materiaal, wat lang mooi blijft en maar weinig onderhoud nodig heeft.

Naast de vijzels van graniet zijn er ook modellen van marmer. Net als graniet is ook marmer zeer sterk. Dit is belangrijk, daar je bij het gebruik van de vijzel veel druk uitoefent op de beker hiervan.

Andere materialen die gebruikt worden voor vijzels zijn onder meer keramiek, porselein en zelfs kunststof. Doordat kunststof minder sterk is dan bijvoorbeeld marmer en graniet, wordt het gebruik hiervan afgeraden als je bijvoorbeeld noten wilt vermalen of verschillende kruiden wilt kunnen vermengen. Een kunststof vijzel is geschikt voor het creëren van dipjes of bijvoorbeeld dressings.

Niet altijd worden de beker en stamper van hetzelfde materiaal gemaakt. Denk aan een kunststof of bijvoorbeeld granieten beker, gecombineerd met een houten stamper.

Belangrijke productspecificaties om te vergelijken

Bij een vijzel kopen is niet alleen het beoordelen van de verschillende materialen en bijvoorbeeld de manier van onderhouden belangrijk. Er zijn meer productspecificaties op basis waarvan je de modellen kunt vergelijken.

 • Binnenzijde van een beker: waar de buitenzijde van vijzels vaak gepolijst wordt om deze zijn glans te geven, ruwen sommige producenten de binnenzijde van de beker op. Een opgeruwde beker van bijvoorbeeld graniet draagt bij aan een optimale vermenging van smaken bij het gebruik van de vijzel.

 • Formaat: let op de diameter en hoogte van de beker van een vijzel. De hoogte bepaalt of de vijzel geschikt is voor grotere porties. Daarbij bevordert dit het gebruiksgemak; ingrediënten zullen minder snel uit de beker omhoog komen. De meeste vijzels hebben een diameter van rond de 15 centimeter.

 • Gewicht: kijk naar het gewicht van de vijzel, om te bepalen hoe makkelijk deze over het aanrecht zal schuiven. De vijzels van graniet en marmer zijn over het algemeen zwaar genoeg, om het schuiven hiervan tegen te gaan. Bij een houten of kunststof vijzel is de kans op het schuiven groter; het heeft een negatieve impact op het gebruiksgemak van de vijzel.

Prijzen van vijzels (hoog – laag)

De gemiddelde prijs van een vijzel is sterk afhankelijk van het materiaal waarvan deze gemaakt is. Een vijzel van graniet of marmer kost gemiddeld tussen de 20 en 30 euro, terwijl een model van kunststof, keramiek of porselein veel goedkoper is. Voor een gemiddelde vijzel in die laatste categorie betaal je tussen de 10 en 20 euro.

Conclusie: zo kies je de beste vijzel

Zoals eerder in dit artikel genoemd werd, is een vijzel een onmisbaar item in de keuken. Je maakt er tal van verschillende kruidenmixen, dressings en bijvoorbeeld dipjes mee. Bij het kopen van een mortier is het belangrijk rekening te houden met de verschillen tussen de diverse materialen. Graniet en marmer vijzels zijn het sterkst en gaan over het algemeen het langst mee. Ze zijn echter ook iets duurder dan de bekers en stampers van kunststof, porselein en keramiek.

 • Meest duurzaam

  Inno Cuisinno vijzel (graniet) 

  Prijs tonen

 • Beste keuze

  Coninx vijzel met stamper (marmer) 

  Prijs tonen

 • Goedkoopste

  Svenska Living vijzel met stamper (keramiek) 

  Prijs tonen

Veelgestelde vragen over vijzels

Hoe onderhoud ik een vijzel?

Je onderhoudt een vijzel door deze na gebruik af te spoelen met warm water. Gebruik hier geen schuursponsje of een afwasmiddel bij. Het kan helpen, wanneer je de vijzel aan de binnenzijde af en toe insmeert met zonnebloem- of olijfolie.

Hoe gebruik ik een vijzel?

Om het maximale resultaat te behalen, vul je de beker van de vijzel tot ongeveer de helft. Zet de vijzel op een stevige ondergrond, om de stamper vervolgens rond te duwen over de verschillende ingrediënten. Het helpt wanneer je wat grof zeezout toevoegt. Zeezout werkt als een soort kleine maalstenen.

Van welke materialen maakt men vijzels?

Vijzels worden van verschillende materialen gemaakt. De meeste vijzels zijn vervaardigd uit graniet. Er zijn echter ook modellen van marmer, keramiek en zelfs kunststof.

Wat kun je maken met een vijzel?

Een vijzel kun je op verschillende manieren gebruiken. Maak hier bijvoorbeeld pesto mee, vermaal verschillende soorten noten, creëer je eigen dipje of maak er een dressing mee voor een zomerse salade.