Dit betekenen de vier fasen van je menstruatiecyclus

Sport & gezondheid door Anjali

Als we het over onze cyclus hebben, is het vaak in negatieve zin. Vooral net voor of tijdens de menstruatie voelt het leven zwaarder. Maar er zijn ook fasen in de cyclus waardoor alles makkelijker lijkt te gaan.

Het kan lijken alsof je elke maand wel uit verschillende personen bestaat. Het zijn onder andere de hormonen oestrogeen en progesteron die tijdens je menstruatiecyclus een groot effect hebben. Om inzichtelijk te maken wat deze hormonen met je doen tijdens elke fase, kun je de fasen vergelijken met seizoenen. Ontdek de vier seizoenen van je menstruatiecyclus en stem je daarop af.

De winter: gedurende je menstruatie

De winter is de periode van je menstruatie en duurt gemiddld 3 tot 7 dagen. Je zult het vast herkennen: je zit laag in je energie, hebt meer behoefte aan rust en wil je graag terugtrekken. Het is daarom een fijne periode om jezelf weer helemaal op te laden, zachte te zijn voor jezelf en op zoek te gaan naar warmte en comfort. Ook is deze fase ideaal voor het zetten van nieuwe intenties voor de rest van de maand of wat vaker te mediteren. Maak tijdens deze fase van je cyclus ruimte voor rust om naar binnen te keren.

De lente: na je menstruatie

Een periode van 10 tot 14 dagen volgt na je menstruatie. Dit is de tijd dat je energie weer toeneemt en alles iets gemakkelijker afgaat. Doordat je vlak voor je ovulatie ook nog een kleine dosis testosteron krijgt, kun je meer zelfvertrouwen ervaren. Als je nieuwe dingen moet doen, is dit het perfecte moment. Ook is dit de fase om de ideeën die je in de winterfase hebt bedacht, uit te werken.

De zomer: rondom je ovulatie

De zomer van de cyclus begint na de eisprong en duurt 3 tot 4 dagen. Net als de zon ga jij ook stralen, want je voelt je niet alleen goed, maar je ziet er ook beter uit. Dit komt door oestrogeen, dat op dit moment op z'n hoogtepunt is. Ook sociaal en communicatief ben je in deze fase op zijn best. Dit is de juiste fase om al jouw ideeën je presenteren aan de buitenwereld. Houd tijdens dit seizoen wel rekening met de andere periodes van je cyclus: plan je agenda voor de komende weken niet helemaal vol.

De herfst: voor je menstruatie

Als het oestrogeen weer zakt, begint de herfst. Deze periode in je cyclus duurt ongeveer 10 tot 14 dagen, en het is de tijd om weer wat rust te ervaren in je hoofd. Het is een mooie fase om te evalueren naar wat goed werkt en wat je beter los kunt laten. Maar hoe dichter je weer bij de winter komt - je menstruatie - hoe minder je kunt hebben. Je bent vaak emotioneler, dus zorg in deze fase goed voor jezelf.