Vakanties zijn gemiddeld €300 duurder: zó bespaar jij op je vakantie

Reizen door Anjali

Heb jij je vakantie al geboekt of ben je driftig op zoek naar ee  goede deal? Grote kans dat je schrikt van de huidige prijzen, want die zijn enorm gestegen in verelijking met vorig jaar. Hoe zorg je ervoor dat je alsnog een leuke reis boekt zonder teveel geld te betalen?

Met de tips die wij voor je hebben bedacht, moet het goedkomen!

Dure vakantie

Vrijwel alles is duurder geworden de afgelopen periode: van boodschappen tot energierekeningen. Ook het boeken van een vakantie is duurder dan vorig jaar: de kosten van een vakantie zijn zo'n 13 procent gestegen.

In 2023 betaal je zo'n 300 euro meer voor een trip en kost de gemiddelde vakantie ongveeer 2200 euro. Dit komt onder andere door de stijgende energiekosten, de coronapandemie, de vliegtaks en de oorlog in Oekraïne. Vorig jaar waren de prijzen iets lager en betaalde je 1950 euro voor dezelfde soort vakantie.

All-inclusive

Soms is een allinclusivevakantie goedkoper dan een pakketreis. Vaak weet je in één oogopslag hoeveel geld je kwijt zult zijn en waar je financieel aan toe bent. Op die manier blijf je sneller binnen je budget. Maaltijden en entertainment zitten al bij de prijs inbegrepen en er valt genoeg te beleven op het resort. Bovendien zijn de onbeperkte drankjes een groot pluspunt, vind je niet?

Gratis activiteiten

Geen zin in een prijzige excursie? Leg die portemonnee weg en sluit je aan bij gratis tours. Steden bieden vaak gratis wandel- en fietstours aan, waar je alle touristichet hotspots tegen zult komen. Een snelle zoekopdracht brengt je vaak naar deze tours, en ook kom je erachter welke andere gratis activiteiten - zoals musea en feesten -  er beschikbaar zijn in de stad die je bezoekt. Toch liever op excusrie? Boek deze dan ter plekke of via de reisleiding. Dit scheelt namelijk bemiddelingskosten.

Etentjes

Er is natuurlijk niets zo leuk als dineren op een mooie plek in het buitenland. Toch zijn al die etentjes een flinke aanslag op je bankrekening, waardoor je aan het einde van je vakantie toch even twee keer nadenkt voor je wéér geld gaat uitgeven. Een paar oplossingen zijn zelf een maaltijd koken (als dit mogelijk is), dineren bij het hotel waar je verblijft, of een goedkopere maaltijd als streetfood nuttigen. Volg bij dat laatste de locals en haal eens een maaltijd bij een food truck of in een foodmarket of foodcourt. Vaak zijn deze overdekt en is het ook nog eens hartstikke gezellig.