Gezond blijven eten, maar wel geld besparen? Zo doe je dat

Eten door Anjali

Dankzij de huidige inflatie die maar blijft stijgen, lijkt het steeds lastiger te worden om toch gezond te blijven. Toch hebben wij tips voor je om te besparen op je boodschappen, maar wel gezond te blijven eten.

Goedkopere boodschappen

Op dit moment betaal je zo'n €4,50 voor een happy meal bij de McDonald's, en ongeveer twee á drie euro voor een diepvriespizza in de supermarkt. Gezond? Discutabel. Goedkoop? Dat zeker. Zie voor dat geld maar eens een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Dat is vaak heel lastig.

Wie kijkt naar de huidige prijzen van groente, fruit, vlees en vis, kan dan ook snel ontmoedigd raken in de zoektocht naar een gevarieerde maaltijd. Dit hoeft écht niet zo te zijn.

Seizoenen

Volgens voedingsdeskundigen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om tocch goedkoop gezonde producten in te slaan. Eet bijvoorbeeld met de seizoenen mee, want verse producten zijn goedkoper als ze in seizoen zijn. Koop ze dan niet in de supermarkt, maar op een markt, want dat scheelt écht.

Verpakkingen

Realiseer je ook dat verpakkingen geld kosten, dus vier losse appels zullen goedkoper zijn dan vier verpakte appels. Een krop sla is daarbij ook goedkoper dan een zakje sla. Alles wat extra handeling kost, kost ook extra geld.

Voedselverspilling

Vaak bevatten de verpakte fruitsoorten - zoals een netje mandarijnen - ook veel te veel, waardoor je sneller voedsel verspilt. Gebruik daarom groente (en fruit) uit de diepvries. Ze bevatten namelijk dezelfde hoeveelheid vitamines, maar zijn veel goedkoepr en langer houdbaar. Ook kun je ervoor kiezen sommige groente- en fruitsoorten gelijk in te vriezen nadat je het vers hebt gekocht.

Plannen

Een derde tip is het vaker vervangen van vlees door peulvruchten. Peulvruchten zijn een stuk goedkoper dan vlees, en daarnaast ook een hele goede bron van plantaardige eiwitten en vezels. Wat ook helpt, is het plannen van maaltijden. Als je van te voren bedenkt wat je de hele week wilt eten en met dit boodschappenlijstje de boodschappen doet, koop je bewuster in. Daarmee bespaar je weer geld.