Ben jij altijd moe gedurende de dag? Hier kan het door komen

Sport & gezondheid door Maya Luz

Ben jij weleens de hele dag moe? Je bent constant aan het gapen, je ogen vallen dicht en je verlangt de hele dag naar je bed. Overdag moe zijn kan soms gebeuren, maar als je dit vaak ervaart kan er iets anders aan de hand zijn. Dit zijn een aantal mogelijke oorzaken van overdag moe zijn.

Lees ook: In deze periode van je leven ervaar je de meeste stress

Je slaapt niet goed of niet lang genoeg

Laten we beginnen bij de meest voor de hand liggende verklaring. Als je vaak te weinig uren slaapt, ben je sneller en vaker moe. Terwijl je slaapt, voert je lichaam veel belangrijke processen uit die ervoor zorgen dat jij je de volgende ochtend fit en uitgerust voelt. Als je niet genoeg slaapt, heeft je lichaam niet genoeg tijd om deze processen uit te voeren. Ook als je niet goed slaapt, worden deze processen verhinderd.

Je hebt een vitaminetekort

Wat je eet maakt ook veel uit als het op je energie aankomt. Een tekort aan ijzer kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je uitgeput voelt. Een aantal B vitamines zijn ook erg belangrijk. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B9 en B12. Daarnaast kan een tekort aan vitamine D, vitamine C en magnesium kan er ook voor zorgen dat je constant moe bent. Als je denkt dat een vitaminetekort de oorzaak is van je vermoeidheid, is het verstandig om een dokter in te schakelen voor hulp.

Je krijgt te veel cafeïne binnen

Als je erg moe bent, is de kans groot dat je veel koffie drinkt. Je drinkt het om jezelf wakker te houden. Maar de hoeveelheid koffie die je drinkt kan er ook voor zorgen dat je alleen maar vermoeider raakt. Wanneer je te veel cafeïne drinkt, kan je last krijgen van slapeloze nachten. Je kan meer moeite hebben met in slaap vallen en ook vaker wakker worden 's nachts. Probeer daarom minder afhankelijk te worden van cafeïne wanneer je vaak vermoeid bent. De korte termijnoplossing helpt je namelijk niet op de lange termijn.

Je drinkt niet genoeg water

Het is momenteel erg warm buiten. Hierdoor zweten we meer en drogen we sneller uit. Veel water drinken is ontzettend belangrijk met deze hitte. Niet genoeg water drinken kan je namelijk ook uitputten . Je verliest er energie door en wordt minder alert. Zorg er daarom voor dat je regelmatig een glas water drinkt, zeker met deze hitte.

Je hebt last van stress

Tot slot kan stress ook een oorzaak zijn van vermoeidheid. Het kost namelijk ontzettend veel energie om constant gestresst te zijn. Daarnaast kan je door stress ook vaak minder snel in slaap vallen. Hierdoor loop je waardevolle nachtrust mis. Als je last hebt van veel stress, is het verstandig om een goede manier te zoeken om hiermee om te gaan. Lukt dit zelf niet, dan is praten met een professional verstandig om te doen.

Lees ook: Deze sterrenbeelden zijn snel chagrijnig