In deze periode van je leven ervaar je de meeste stress

Psyche & spiritualiteit door Anjali

Iedereen heeft wel eens stress ervaren, maar onderzoekers hebben nu ondervonden tijdens welke periode in je leven je er het meest vatbaar voor bent. Spoiler alert: het zijn precies de jaren waarvan iedereen vindt dat het 'de mooiste jaren van je leven' horen te zijn.

Meeste stress

Je twintiger jaren zijn de jaren dat je jezelf volop aan het ontdekken bent, je veleugels uitslaat en in de mooiste tijd van je leven zit. Dat is de bedoeling, maar het is niet altijd even makkelijk. Of het nu gaat om een nieuwe studie, je eerste 'echte' baan, vriendschappen vormen of verbreken, verhuizen of een quarterlife crisis: het is een turbulent decennium. Het levert zelfs zoveel stress op, dat uit onderzoek blijkt dat deze periode hoogstwaarschijnlijk de meeste stressvolle periode uit je leven zal zijn.

The only way is up

Aan het onderzoek van de American Psychological Association namen mensen deel van tussen de 20 jaar en 70 jaar. De piek van stressvolle gebeurtenissen ligt tussen de 20 en 30 jaar, maar gelukkig is er ook goed nieuws: Je stress zakt gemiddeld met 11% tussen de 20 en 70 jaar. Jongere deelnemers ondervonden zelfs een sterkeren daling (47%), wat betekent dat het er na je 30e snel beter op wordt.