Gelatinewater is hip op Tiktok: dit is alles wat je erover moet weten

Beauty door Maya Luz

Gelatine, we kennen het allemaal wel. Het stofje wordt gebruikt in snoep en kauwgom, maar het zou volgens Tiktok ook erg goed kunnen zijn voor je huid, haar en nagels. Een Tiktokker probeerde het uit en startte een trend. Gelatinewater is nu een enorme hit op de app. Dit is alles wat je erover moet weten.

Lees ook: Waarom je nooit lenzen moet dragen tijdens het douchen of zwemmen

Het ontstaan van de trend

De gelatine trend is gestart door Tiktokker Katie Du. Ze sprak zich uit over haar beschadigde haar en dat ze al jarenlang producten aan het proberen is om haar beschadigde haar te herstellen. Ze zei dat ze allerlei soorten maskers, supplementen en DIY methodes had geprobeerd, maar niks leek te helpen. Haar volgende uitprobeersel was het eten van Jell-O, een Amerikaans toetje waarbij je poeder met gelatine moet mengen met water. Dit vormt vervolgens een soort fruitige pudding. Katie at dertig dagen lang iedere dag Jell-O en vergeleek aan het einde van deze periode haar haar met hoe het er eerst uitzag. Ze claimde dat het haar een stuk minder beschadigd leek te zijn en dat ook haar nagels sneller waren gaan groeien. Na de dertig dagen is ze daarom overgestapt op gelatinewater. Ze lost gelatine op in water en voegt dit vervolgens toe aan haar drankjes. Door haar succesvolle experiment, zijn meerdere mensen op Tiktok haar voorbeeld op gaan volgen.

@_ktdu_ Jello Journey REVEAL #jellojourney #hairtok #haircare #nailtok #nailcare #fyp #foryoupage #jello #gelatin #collagen ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Werkt het echt?

Het online magazine Bustle vroeg aan diëtiste Jessica Jones om de trend onder de loep te nemen. Volgens haar is de trend helaas niet erg effectief. Gelatine is een stofje dat we halen uit dierlijk weefsel. Het bevat collageen, en collageen hebben we nodig om onze huid, haar en nagels gezond te houden. Naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam steeds minder van dit stofje aan. Het verhogen van je inname van collageen lijkt dan een simpele oplossing, maar gelatine consumeren garandeert helaas geen stijging in de hoeveelheid collageen in je lichaam. Dit betekent dat de trend hoogstwaarschijnlijk niet voor iedereen zal werken.

De maker van de originele video op Tiktok heeft volgens Jones te maken gehad met een placebo effect. Volgens haar is de kans groot dat ze door haar experiment over het algemeen gezonder is gaan leven. Het resultaat hiervan linkte de Tiktokker aan de gelatine, maar volgens Jones is de kans vrij klein dat dit daadwerkelijk het geval is.

Wat kun je wel gebruiken?

Als je graag wil dat je haar en nagels beter groeien, zijn er een aantal dingen die je kunt gebruiken zoals biotine en vitamine E. Het verhogen van je ijzerinname kan ook enorm helpen. Het innemen van biotine kan enorm helpen bij het versterken van zwakke nagels.

Lees ook: Tips voor je skin-care routine in de lente