Zonnebrand als dagcrème: go or no go?

Gezicht door Maya Luz

Skincare routines kunnen af en toe vrij ingewikkeld zijn. Het is dan ook logisch dat we willen proberen om deze zo veel mogelijk te versimpelen. In de ochtend zou je dit kunnen doen door twee producten samen te voegen: namelijk je zonnebrand en je dagcrème. Maar is dit eigenlijk wel een goed idee? Wij zoeken het uit.

Lees ook: Dit is waarom de zonnebank zo slecht voor je is

Het doel van zonnebrand en dagcrème

Zonnebrand en dagcrème hebben allebei een eigen doel. Zonnebrand gebruiken we om onze huid te beschermen tegen de zon. Hiermee voorkom je dat je huid verbrand, wat natuurlijk extreem vervelend is. Daarnaast bescherm je je huid tegen interne schade die later kan leiden tot huidveroudering en zelfs huidkanker. Het beschermen van onze huid tegen de straling van de zon is dus erg belangrijk. Wij zouden zelfs aanraden om je huid iedere dag in te smeren met zonnebrand, ook in de winter en ook op dagen met slecht weer.

Dagcrème gebruiken we om onze huid te hydrateren. Dit heeft onze huid nodig om soepel te blijven en om uitdroging te voorkomen. Daarnaast kan een uitgedroogde huid leiden tot acne. Dit gebeurt wanneer je huid door de droogte meer talg aan gaat maken. Deze grote hoeveelheid talg verstopt je poriën en hier krijg je vervolgens puistjes van. Dit gebeurt vooral bij mensen met een vettige huid. Hieruit blijkt dat dagcrème gebruiken dus ook erg belangrijk is voor mensen met dit huidtype.

Kun je het combineren?

Ons korte antwoord op deze vraag is nee. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, hebben beide producten een belangrijke taak. Alhoewel sommige zonnebrandcrèmes voor het gezicht ook hydrateren, hydrateren ze vaak niet genoeg. Enkel zonnebrand gebruiken kan er dus op de lange termijn voor zorgen dat je huid uitgedroogd raakt. Dit kan resulteren in droge plekjes en korstjes. Make-up aanbrengen over droge huid is daarnaast ook geen pretje. Het blijft namelijk niet goed zitten en kan moeilijker te vervagen zijn.

Enkel een zonnebrandcrème gebruiken en dagcrème overslaan heeft dus helaas geen positieve gevolgen voor je huid. Maar je zonnebrand inwisselen voor dagcrème is ook niet verstandig. Dagcrèmes bevatten tegenwoordig steeds vaker SPF, en dit is zeker een goede ontwikkeling. Alleen is het vaak maar een lage hoeveelheid SPF zoals factor 30 of lager. Dit is voor veel mensen niet genoeg bescherming. Daarnaast moet je zonnebrand ook meerdere keren per dag aanbrengen om de juiste bescherming te bieden aan je huid. Als je meerdere keren per dag dagcrème aanbrengt, kan dit leiden tot verstopte poriën.

Wij raden dus aan om beide producten te gebruiken en deze niet over te slaan. Daarnaast raden we aan om een vitamine C serum toe te voegen aan je ochtendroutine om de bescherming van je SPF te versterken. Tot slot is het reinigen van het gezicht altijd een must, zowel in de ochtend als in de avond. Op die manier haal jij het meeste uit jouw skincare.

Lees ook: Dit doet de zon met je