Dit doet de zon met je

Vrije tijd door Juliët

De temperatuur stijgt en de eerste zonnestralen komen weer tevoorschijn. Lekker op pad met z’n allen. Wat dacht je van een dagje strand of lekker picknicken? Wat de zon wel allemaal niet met ons doet. We krijgen er een boost van en het is ook nog eens gezond. Maar welke effecten zijn er nog meer? Dat gaan wij je vertellen.

Wat de zon met je doet

De zon is de belangrijkste bron als het gaat om vitamine D. Deze vitamine is goed voor gezonde spieren en botten. Verder worden we door de zon heel relaxed. Een nadeel is wel dat je lichaam tijdens de zomerse dagen extra hard moet werken om koel te blijven. Je kan hierdoor last krijgen van bijvoorbeeld vermoeidheid, concentratieproblemen en een zonnesteek. Maar dit was nog niet alles. Door de zon kun je namelijk ook flink verbranden. Hoe snel je verbrandt, heeft met je huidtype te maken. Hoe vaker je verbrandt, hoe sneller je huid veroudert en de kans op huidkanker groter is. Smeer je daarom altijd extra goed in met zonnebrandcrème. Wij hebben alle voor- en nadelen even op een rijtje gezet.

 

Voordelen 

Heerlijk die zonnestralen. De zon heeft allerlei voordelen. Let maar op:

  • Onder invloed van de zon maakt je lichaam het hormoon endorfine aan. Dit heeft een positieve werking, want het geeft je een gevoel van geluk en je krijgt meer energie. Verder heeft de zon ook een positief effect op je immuunsysteem. 
  • Zodra jij in aanraking komt met de zon, maakt je huid vitamine D aan. Deze vitamine zorgt voor de opname van calcium en de opbouw van botweefsel. Vooral bij jonge kinderen is dit heel belangrijk voor de groei en het krijgen van sterke botten. 
  • Door de zon gaan je spieren ontspannen. We krijgen een heel relaxed gevoel en je humeur krijgt een boost. We voelen ons helemaal happy. 

 

Nadelen

Helaas heeft de zon ook wat nadelen. Te veel zonlicht zorgt voor:

  • Door veel te zonnen is er meer kans op huidverbranding. Je huid reageert op de uv-stralen. Bij een lichte verbranden is je huid een klein beetje verkleurd, maar als je echt flink verbrand bent dan wordt het ook pijnlijk. 
  • Zonlicht maakt de kans op huidveroudering groter. Denk aan een slappere, minder elastische en vooral stugerre huid met rimpels. 
  • Verbranden doet pijn en is zeker niet goed voor je huid. Als je in je kinderjaren veel bent verbrand, dan is de kans later op huidkanker groter. 

 

Bescherming

Er zijn verschillende manieren om je te beschermen tegen de zon. Zoek bijvoorbeeld vaker de schaduw op of bedek je zelf wat meer. Maar de belangrijkste beschermfactor is toch wel zonnebrandcrème. Niet alleen in de zomer moet je dit smeren, maar het gehele jaar door. De zonnestralen zijn er namelijk altijd en zo bescherm jij je huid extra goed. De SPF in de crème geeft aan met welke factor je langer in de zon kunt blijven. Hoe hoger de factor, hoe langer het duurt voordat jij verbrandt. Smeer je huid altijd voldoende in, want jij hebt straks vast geen zin om als een kreeft over straat te gaan.