Tanden flossen: moet dat vóór of na het poetsen?

Gezicht door Zita

Wanneer je naar de tandarts gaat, hoor je altijd dat het belangrijk is om je tanden de flossen. Dat is niet zonder reden, want door je tanden de flossen zorg je voor een sterk en gezond gebit. Er is alleen één puntje van onduidelijkheid: flos je je tanden vóór of na het poetsen? Wij lossen deze duidelijkheid voor je op en vertellen het je in dit artikel.

Waarom je tanden flossen?

In je mond leven zo’n 10 miljard bacteriën (bah). Deze bacteriën zorgen samen met etensresten voor een minder sterk gebit waardoor je sneller ontstoken tandvlees krijgt. Daarnaast zorgen deze bacteriën en etensresten voor een vieze adem. Het flossen van je tanden helpt om deze tandplak te verminderen en tegen te gaan. Zo is je bezoekje bij de tandarts een stuk aangenamer. Flossen is dus erg belangrijk om je mond gezond te houden.

Hoe flos je?

Flossen klinkt als iets dat niet heel moeilijk is om te doen, maar er zijn toch een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je handen gewassen zijn. Je zit namelijk met je handen in je mond, dus wanneer je deze niet wast is dit niet erg schoon. Zorg ervoor dat het flosdraad lang genoeg is (zo’n 40 centimeter) en wikkel het om de wijsvinger van je linkerhand en om de wijsvinger van je rechterhand. Maak een zigzagbeweging op en neer en flos ook goed dicht bij je tandvlees.

Voor of na het poetsen?

En nu de belangrijkste vraag: flos je het beste voor of na het poetsen van je tanden? Het lastige aan deze vraag is dat hij door verschillende tandartsen ook anders wordt beantwoord. Toch is het advies van de meeste tandartsen om eerst te flossen en dan te poetsen. Met het flosdraad haal je dan namelijk de meeste etensresten en tandplak weg. Vervolgens poetst de tandenborstel de rest weg en kan de fluoride goed z’n werk doen.

Niet veel verschil

Toch maakt het geen wereld van verschil voor welke volgorde je kiest. Zit het dus echt in jouw systeem om na het poetsen te flossen? Dan is dat ook prima en verwijder je hier ook de meeste etensresten en bacteriën mee. En zat flossen nog helemaal niet in jouw routine? Begin hier dan zeker mee, want dat scheelt een hoop onnodige bezoekjes aan de tandarts.