Kan een affaire hebben een vorm van self care zijn?

Relaties door Maya Luz

Vreemdgaan is een van de dingen die je nooit zou moeten doen in een relatie, toch? Een affaire hebben wordt vrijwel altijd gezien als iets slechts, toch is niet iedereen het hiermee eens. Volgens sommigen zou het hebben van een affaire juist een vorm van self care kunnen zijn. Maar is dit ook echt zo? Wij zoeken het uit.

Lees ook: Deze sterrenbeelden zijn de meest loyale partners

Vreemdgaan als self care

Vreemdgaan wordt al jaren gezien als een van de ergste dingen die je kunt doen als je een relatie hebt. Het verbreekt vertrouwen binnen een relatie. Toch zien veel mensen vreemdgaan tegenwoordig ook als een feministische vorm van self care. Vrouwen spreken zich hierover uit in de podcast 'She Wants More' van auteur Jo Piazza. De podcastsmaker omschrijft haar programma als een andere manier om naar vreemdgaan te kijken, namelijk vanuit het vrouwelijke perspectief. Volgens haar wordt vreemdgaan door vrouwen gestigmatiseerd terwijl het bij mannen vaak wordt gezien als een ongelukje of een onderdeel van een mid-life crisis. Op Instagram schreef ze dat het belangrijk is om naar de verhalen van vrouwen te luisteren zonder een oordeel te vellen omdat dat de enige manier is waarop we kunnen zien hoe het is om een vrouw te zijn in deze wereld.

In de podcast zijn een aantal vrouwen aan het woord gekomen die het hebben van een affaire zien als self care. Ze gaan erdoor namelijk beter voor zichzelf zorgen. Ze gingen hun benen weer scheren en gingen bijvoorbeeld vaker sporten. De vrouwen vertelden dat ze ongelukkig waren met hun seksleven met hun partner. Het hebben van de affaire biedt ze een seksleven waarin ze zich gezien voelen.

Een andere reden die wordt gegeven voor waarom een affaire hebben tegenwoordig acceptabel is, is dat mannen het al jaren doen. Door de eeuwen heen gingen mannen vreemd. En als vrouw kon je daar vaak niet veel aan doen. Vreemdgaan wordt daarom nu gezien als een manier om die macht terug te pakken. De vrouwen hebben een keuze en gaan daarmee in tegen het stigma dat zegt dat vreemdgaan voor een vrouw een van de ergste zonden is die er bestaat.

Is vreemdgaan echt feministisch?

Ons korte antwoord is nee. Natuurlijk is het goed dat vrouwen hun macht terugpakken en hun eigen keuzes maken. Maar uiteindelijk worden er wel mensen pijn gedaan wanneer er sprake is van een affaire. Het verbreekt alsnog het vertrouwen met de partner en dus zien wij er het goede niet van in. Als iemand ongelukkig is binnen een relatie, zouden wij eerder aanraden om hierover in gesprek te gaan met de partner, of om de relatie te verbreken. Het geluk in je seksleven terugvinden kan wat ons betreft ook zonder harten te breken!

Ook interessant: Alexandrea's man ging 3,5 jaar lang vreemd: "Ik heb hem vergeven"