Trucje: een betere relatie kost je maar 6 uurtjes

Relaties door Lien

Een goede relatie zou je maar 6 uurtjes kosten. De Amerikaanse psycholoog John Gottman bedacht er een formule voor. Van het uiten van waardering tot dates inplannen: dit zijn volgens Gottman essentiële onderdelen om tijd aan te besteden.

Kussen

Een kus van minstens zes seconden zou voor een meer verbonden gevoel zorgen. Volgens Gottman zou je hier 1 uur en 40 minuten in de week aan moeten besteden. Dat klinkt als enorm veel tijd. Door het het begrip ‘kussen’ met ‘intimiteit’ te vervangen, is het niet meer zo’n opgave. Het kan dan ook gaan om andere vormen van fysiek contact.

Afscheid

Een andere factor die een grote rol zou spelen: de manier waarop je afscheid van elkaar neemt. Volgens Gottman is het doel ervan dat je op de hoogte bent van wat je partner gaat meemaken. 10 minuten per week eraan besteden zou voor meer betrokkenheid zorgen.

Waardering

Het uiten van waardering is iets waar je volgens deze methode 35 minuten per week aan moet besteden. Doe je dit al veel uit jezelf? Dan zal dit onderdeel niet zo moeilijk zijn om te behalen. Alle vormen van bewondering en dankbaarheid vallen hieronder, zoals complimentjes en bedankjes.

Liefde uiten

Een breed begrip dat allerlei vormen kan aannemen: het uiten van liefde. Ook hier wordt 35 minuten per week aan toegerekend. Het gaat om genegenheid en je verbonden voelen. Enige overlap dus, met het eerste onderdeel.

Dates

Gottman pleit voor twee uur per week date-tijd, wat zo ongeveer gelijk staat aan één keer uiteten gaan. Hierbij kun je op een relaxte manier tijd en aandacht aan elkaar besteden. En dat is natuurlijk enorm bevorderlijk voor een good relationship.

Heilige tijd

In het Engels omschreven als ‘sacred time’, waar Gottman vaste rituelen mee bedoelt. 1 uur in de week zou genoeg zijn. Je sluit bijvoorbeeld samen de dag af met pillow talk of bedenkt een andere terugkerende manier waarop jullie elkaar meer zien en horen.

Ook interessant: signalen dat jullie een sterke band hebben