Manieren om meer liefde te uiten in een relatie

Relaties door Lien

Liefhebben in overvloed: er zijn talloze manieren om de liefde voor je partner te uiten. Zo geef je hem of haar nog meer het gevoel bemind, gekend en gezien te worden. We zetten vijf manieren op een rijtje waarop je dit kunt doen.

Liefde uiten: vijf liefdestalen

Misschien heb je ooit wel eens van de five love languages gehoord, oftewel de vijf liefdestalen. Er zouden vijf manieren zijn waarop we liefde willen ontvangen, namelijk: receiving gifts, quality time, words of affirmation, acts of service en physical touch. Iedereen zou een voorkeur hebben voor één van de vijf, maar de meeste zijn met allemaal blij. Doe hieronder inspiratie op voor manieren waarop je meer liefde kunt uiten.

1: receiving gifts

Liefde willen ontvangen door cadeautjes te krijgen klinkt misschien wat oppervlakkig, maar er zijn best veel mensen met een voorkeur voor deze liefdestaal. En het heeft minder met geld te maken dan je denkt, want een bosje bloemen of reep chocolade is al genoeg. Is receiving gifts de love language van jouw partner? Dan houdt diegene ervan dat je je liefde kunt vertalen in een concreet, tastbaar iets.

2: quality time

Een voorkeur voor de liefdestaal quality time betekent dat iemand het enorm waardeert als je er met je hoofd bij bent wanneer jullie samen zijn. Het gaat hierbij niet altijd om de hoeveelheid of duur dat je elkaar ziet, maar vooral om de aanwezigheid: je hebt aandacht voor hem of haar en de rest van de wereld maakt even niet uit. Is dit de liefdestaal van je partner? Grote kans dat diegene zich eraan stoort als je er niet altijd met je gedachten bij bent, bijvoorbeeld door op je telefoon te zitten tijdens momenten samen.

3: words of affirmation

Dit is één van de meest populaire love languages. Mensen met een voorkeur voor words of affirmation hechten veel waarde aan wat anderen tegen ze zeggen. Heeft jouw partner dat, dan kan diegene complimentjes enorm waarderen en zijn appjes waarin je duidelijk communiceert een echte green flag. Ook het uiten van gevoelens stelt zo iemand erg op prijs. Openheid is key.

4: acts of service

Vind jouw partner het fijn als jij zo nu en dan wat van de dagelijkse verantwoordelijkheden op je neemt? Dan kan acts of service zomaar eens zijn of haar favoriet zijn. Je partner waardeert het dan als je af en toe iets ‘doet’. Geen woorden, maar daden. Dit fungeert voor sommigen net als receiving gifts als een concreet bewijs van liefde.

5: physical touch

Is jouw partner gek op knuffels en andere vormen van fysieke genegenheid? Dan is physical touch waarschijnlijk zijn of haar love language. Een kus voor het vertrekken naar werk en ’s avonds de dag kroelend afsluiten: jouw partner wilt niets liever. Zo’n moment van aanraking is alles wat er nodig is om zijn of haar dag te maken. Waarschijnlijk is diegene het liefst met een partner die ook zoveel van knuffelen houdt. En een lange afstandsrelatie? Dat is een lastige.

Ook interessant: waarom ruzie met je lover soms nuttig kan zijn