12 signalen dat je partner je emotioneel manipuleert

Relaties door Jennifer

Je merkt het zelf vaak niet, als je partner je emotioneel manipuleert. Liefde maakt nou eenmaal blind. Toch is het belangrijk om te weten hoe jullie relatie ervoor staat. Emotionele manipulatie is namelijk zeker iets om voor uit te kijken. Dit zijn de signalen waar je op moet letten.

Lees ook: 10 tekenen dat je in een giftige relatie zit

1. Je partner gaat over grenzen heen

Het is oké om grenzen te hebben. In een goede relatie zou de partner deze moeten respecteren. Wat niet goed is, is als je partner over grenzen heengaat. Je moet nooit het gevoel hebben, dat je onder druk wordt gezet.

2. Je partner neemt geen genoegen met “nee”

Voel je je weleens gedwongen om “ik houd van jou” te zeggen? Dat is een duidelijke red flag. Het klinkt ook niet goed, maar het overkomt sommige mensen echt. Stel, je partner uit zijn/haar liefde aan jou, maar jij reageert niet meteen hetzelfde. Vervolgens wordt je partner hier boos over. Het lijkt oké, maar dat is het niet. Niemand kan je eisen om “ik houd van jou” te zeggen, of iets anders liefdevols te doen. Ook willen manipulatieve mensen vaak, dat je direct beslissingen maakt. Ze willen controle over je, maar je bent geen trekpop, hè?

3. Je partner reageert vaak heel dramatisch

Als je partner vaak heel dramatisch reageert, is dit ook een teken van emotionele manipulatie. Hij/zij zegt dan dingen als “ik dacht dat jij dat wel zou begrijpen” of “je bent de énige waar ik écht van heb gehouden”. Alleen maar om jou van gedachten te laten veranderen en controle over je te krijgen.

4. Je partner huilt op commando

De dramatische reacties van je partner gaan vaak ook gepaard met huilen. Een manipulatief persoon kan goed huilen op commando. Of nou ja, ‘huilen’. Grote kans dat dit krokodillentranen zijn in de meeste gevallen. Wees op je hoede.

5. Jullie hangen vooral rond op je partners favoriete plekken

Zoals gezegd gaat het bij (emotionele) manipulatie vaak over controle hebben. En hoe krijgt je partner nou beter controle, dan in zijn/haar eigen, veilige omgeving? Misschien realiseer je je nu, dat jullie inderdaad vaak rondhangen op zijn/haar favoriete plekken. Hoe goed kent je partner eigenlijk jouw leven, vrienden en familie? Denk daar maar even over na.

6. Je moet continu je liefde bewijzen

Wanneer je emotioneel gemanipuleerd wordt, moet je vaak ook continu je liefde bewijzen. Het lijkt onschuldig als je partner zegt: “Als je echt van me houdt, zou je nu de afwas doen.” Maar het kan ook een heel sneaky vorm van manipulatie zijn. Het kan namelijk ook uitmonden in een zin als: “Als je echt van me houdt, zou je nu seks met me hebben.” Deze vorm van manipulatie probeert een schuldgevoel te geven en jou dingen te laten doen, die je niet wilt.

7. Je partner gebruikt weleens chantagemiddel

Dit is waarschijnlijk de meest duidelijke red flag van alles. Toch kan het dat je partner weleens oude gesprekken of een geheim gebruikt als chantagemiddel. Of misschien dreigt iemand een privéfoto te delen, wanneer je iets niet doet. Dat kan natuurlijk echt niet! Dan moet je de relatie meteen verbreken.

8. Je partner speelt graag slachtoffer

Misschien speelt je partner graag het slachtoffer in elke ruzie. Zelfs al was jij niet degene die fout zat, voor je partner was jij dat wel. Hij/zij laat jou altijd slecht voelen na ruzies. Poor you, al weet je nu beter!

9. Je partner verdraait continu de waarheid

Hoe kan iemand eigenlijk keer op keer het slachtoffer spelen? Nou, door continu de waarheid te verdraaien. Dat is namelijk wat vaak gebeurt bij emotionele manipulatie. Ze noemen het ook wel gaslighting. Misschien laat je partner je altijd twijfelen na een discussie. Begreep je het wel goed? Nou, grote kans van wel. Alleen werd je emotioneel gemanipuleerd.

10. Je partner vlucht weg uit moeilijke situaties

Bij emotionele manipulatie wil iemand controle en altijd zijn/haar zin krijgen. Zit je in een relatie, waarbij je partner nooit een serieus gesprek aangaat? Misschien vlucht je partner altijd weg uit moeilijke situaties, door zich ineens ‘niet lekker te voelen’. Yeah right.

11. Je partner overlaadt je met liefde

Je manipulerende partner overlaadt je namelijk ook met veel liefde. Vaak voelt een relatie, waarin emotioneel gemanipuleerd wordt, veel te goed. Klopt alles wel? Waarschijnlijk niet dus. Je partner probeert je te laten denken, dat de relatie helemaal goed zit. Alleen is het eigenlijk enkel goed voor hem/haar, maar niet voor jou.

12. Het is altijd “een grapje”

Tot slot maken manipulerende mensen vaak overal een grapje van. Stel, je partner maakt een stomme opmerking, die jij serieus neemt. Wat je goed recht is, want grote kans dat je partner het gewoon meent. Alleen zegt hij/zij vervolgens, dat het “een grapje” is. Of als het in het openbaar gebeurt en jij volgens je partner “een scène schopt”, door boos te reageren op een stomme opmerking. Eigenlijk komen hier weer de grenzen bij kijken. Daar mag niemand overheen gaan, zelfs je lover niet!

Lees ook: 4 tekenen dat het niet goed gaat in je relatie