Seks & relaties / Relaties
Relaties

10 tekenen dat je in een giftige relatie zit

Hoewel jij met je hoofd in de wolken zit, kan het zomaar eens zo zijn dat je o zo fijne relatie helemaal niet zo fijn is. Het kan namelijk zijn dat je relatie helemaal niet goed is voor je. En dat kan je op die roze wolk helemaal niet doorhebben. 

giftige relatieLees ook: Onderzocht: zijn mannen óf vrouwen gelukkiger als single?

1. Je krijgt meer kritiek dan lof

Natuurlijk zijn we allemaal wel eens geïrriteerd door onze partner. Dan staat de toiletbril weer omhoog en dan is het weer het feit dat hij of zij de vaatwasser niet heeft uitgeruimd. Deze kritiekpuntjes hebben we allemaal, maar wanneer kritiek wordt gebruikt om iemand de grond in te drukken dan weet je dat het fout zit. De partner is wel de laatste die je een slecht gevoel over je zelf zou moeten geven. 

2. Er is veel jaloezie

Jaloezie is niet per se iets slechts. Er bestaat namelijk ook zoiets als gezonde jaloezie, maar het moet niet te heftig worden. Eén van de belangrijkste ingrediënten in je relatie is dat je elkaar vertrouwd. Hier hoort elkaars telefoon checken dus niet bij.

3. Je kan nooit wat goed doen

Natuurlijk ben je niet perfect en maak je wel eens fouten, maar als je volgens je partner echt alles verkeerd doet dan zit het niet goed.

4. Je denkt veel terug aan hoe het was

Natuurlijk is je relatie na een paar jaar niet meer hetzelfde dan toen jullie elkaar net hadden ontmoet, maar dit betekent niet dat het minder leuk is geworden. Als het goed is ontwikkelt je relatie met de jaren positief. Denk jij alleen maar terug aan the good old days? Dan is het misschien tijd om er een punt achter te zetten.

5. Er worden oude koeien uit de sloot gehaald

Ruzies horen er nou eenmaal bij, maar het is niet de bedoeling dat jullie na jaren nog steeds ruzie hebben over hetzelfde onderwerp. Ruzie maken, het uitpraten en vergeven. Dat is hoe het hoort. Kan je iemand niet vergeven dan wordt een relatie erg lastig.

6. Het geluk van de ander is het belangrijkste

Jullie zijn een stel dus jullie horen samen gelukkig te zijn. Merk jij dat je iemand altijd aan het pleasen bent en jouw geluk eigenlijk niet telt? Stop dan meteen met jezelf wegcijferen. Jullie verdienen het beiden om gelukkig te zijn.

7. Je bent jezelf niet

Als er iets is dat belangrijk is in een relatie is het wel dat je volledig jezelf kan zijn. Je partner hoort je safe haven te zijn. Verlies jezelf dus niet volledig in je relatie en blijf dicht bij jezelf.

8. Jullie ruzies worden niet opgelost

Zoals we al zeiden, een keer in de zoveel tijd ruzie maken dat is geen reden om alarm te slaan. Het belangrijkste is dat jullie er samen uitkomen. Gebeurt dit niet en zijn jullie alleen maar naar elkaar aan het schreeuwen dan weet je dat je in een giftige relatie zit.

9. Passief agressief

Wanneer jullie relatie passief agressief is, is het niet gek dat jullie veel ruzie maken. Irritaties moeten gewoon uitgesproken kunnen worden naar elkaar. Niets is vervelender dan iemand die maar verwacht dat je weet wat er aan de hand is zonder dat er iets wordt gezegd. Spreek dit dus gewoon uit. Voelen jullie je niet genoeg op jullie gemak om dit te doen? Dan zijn jullie niet genoeg op jullie gemak bij elkaar.

10. Je bent niet gelukkig

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een dipje of kunnen we onze partner wel achter het behang plakken, maar we draaien wel weer bij. Gebeurt dit niet en ben je niet meer gelukkig met je relatie? Dan zit je niet in een gezonde relatie en is het beter om ieder je eigen weg te gaan.

 

Lees ook: Oké dan: vrouwen zijn gelukkiger met een minder knappe man