Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Zsalynn is honderd kilo afgevallen: ?Mijn man vindt me niet meer aantrekkelijk?

Reageer 0

Al haar hele leven is Zsalynn veel te dik. Waar ze er eerst geen moeite mee heeft, wordt het uiteindelijk een obstakel als ze immobiel wordt. Daarom onderging ze onlangs een maagverkleining via het TLC-realityprogramma My 600-lb Life. “Misschien dat mijn man me nu juist wel verlaat.”
 
Op haar zwaarst weegt de 43-jarige Zsalynn uit Texas maar liefst 273 kilo. Maar uiteraard gaat daar een hele weg aan vooraf. Ook als kind is Zsalynn namelijk al te dik. “Als kind neem je niet je eigen beslissingen als het om eten gaat”, legt ze uit. “Ik at wat er in huis was. We hadden niet veel groenten in huis. We hadden vooral veel vlees en aardappelen. Ik weet niet precies hoe het gebeurde, ik weet alleen dat mijn moeder mij pas op 42-jarige leeftijd kreeg. Ik denk dat ze moe was van het opvoeden; ze had al vier andere kinderen opgevoed. Dus toen ik zo’n 5, 6 à 7 jaar was, werkte mijn moeder op een ranch en heb ik mezelf opgevoed.”
 
The fat girl rock star
Wie denkt dat Zsalynn het klassieke ‘ik werd gepest’-verhaaltje gaat vertellen, heeft het echter mis. “Gelukkig ben ik nooit gepest op school als kind. Ik heb het niet gemakkelijk gehad, maar mijn moeder was - in tegenstelling tot mijn klasgenoten - wél erg wreed over mijn gewicht. Dus om eerlijk te zijn voelde ik me meer comfortabel op school met mijn vrienden, dan thuis bij mijn moeder. Op school schaamde ik me nooit voor mijn gewicht.” Zsalynn is namelijk ‘the fat girl rock star’ op de middelbare school. Van haar eerste tot haar laatste jaar op de middelbare school, gaat ze echter van 70 kilo naar 170 kilo... 
 

Jetsetleven
“Na mijn afstuderen, werd ik lid van NAAFA (The National Association to Advanced Fat Acceptance). Ik was heel jong - begin 20 - toen ik me daar bij aansloot. Op dat moment woog ik 180 kilo, dus ik had daar wel oren naar. Ook al had ik een normale jeugd gehad, ik had niet veel dates of vriendjes. Dus toen ik met een wereld in aanraking kwam waar mannen dikke vrouwen juist leuk en mooi vonden, heb ik héél veel gedate. Mijn man zei dat er niet zulke dikke vrouwen in Europa of in het Verenigd Koninkrijk te vinden waren, dus ik had veel mensen uit Europa die met me wilden daten. Ik heb hierdoor veel gereisd en gefeest: een soort jetsetleven. Op dat moment voelde ik me absoluut niet slecht over mijn gewicht. Ik was jong en heel actief, dus ik was heel mobiel.” 

270 kilo
Uiteindelijk trouwt Zsalynn met haar man die ze via NAAFA ontmoet, en krijgen ze een dochter. Op haar zwaarst weegt ze zo’n 270 kilo. “Als je zo zwaar bent, gaat je stofwisseling helaas zo langzaam als een slak. De meeste mensen moeten hebben gedacht dat ik mezelf helemaal tonnetje rond moet hebben gegeten. Maar voor het grootste deel at ik slechts één slechte maaltijd per dag. Ik probeer niet te zeggen dat ik maar 1000 calorieën at. Waarschijnlijk at ik er ongeveer 2500 tot 3000 per dag. Maar als je eenmaal zo zwaar bent, komt elke calorie die je te veel eet eraan. Dat is een van de dingen waar een ‘normaal’ persoon geen last van heeft door een goede stofwisseling. Je verbrandt die calorieën dan weer. Maar als je morbide obesitas hebt, ben je niet in staat om te bewegen en je stofwisseling stopt gewoon, zodat je niks verbrandt.”
 

8 uur per dag voor de tv
"Doordat ik op dat moment ook nog eens werkloos werd, bleef er helemaal geen beweging meer over", vertelt ze. “Ik zat gewoon heel de dag op mijn computer en voor de tv; zo’n 7 tot 8 uur per dag. Ook sliep ik erg laat én veel. Ik zat ook veel op mijn computer in de slaapkamer. Als ik namelijk van de slaapkamer naar de woonkamer wandelde, was ik al buiten adem.” Op de vraag wat het allervervelendste was, zegt ze: “Mijn onvermogen om te ademen. Ik kon gewoon niet ademen als ik van mijn auto naar mijn huis liep, dan moest ik onmiddellijk gaan zitten. En mijn onvermogen om op te staan. Ik kon geen gesprek voeren, tenzij ik ging zitten.”

“Toen ik mijn baan verloor en al vier maanden werkloos thuis zat, kwam het breekpunt. Het was tijdens Kerstmis toen ik besloot dat ik op deze manier nooit een baan zou vinden. Niemand zou me aannemen met dit gewicht. Dus besloot ik dat ik, om mijn leven terug te krijgen, gewicht moest verliezen, zodat ik een baan kon krijgen.”

Gastric Bypass
Via tv-zender TLC kan Zsalynn een gastric bypass-operatie ondergaan voor het realityprogramma My 600-lb Life. Afgelopen juli is ze dan ook geopereerd. “Toen ik geopereerd werd, woog ik 240 kilo. Op dit moment weeg ik 145 kilo.” Zsalynn is dus al bijna 100 kilo afgevallen! “Ja, het is veel. Maar nog belangrijker is dat wat ik eerder niet kon doen, nu wel kan. Zoals mijn schoenen strikken, met mijn dochter naar school lopen en autorijden met een veiligheidsgordel om. Wat ik het leukst vind is dat ik energie heb en kan bewegen. Mijn leven draait niet meer alleen om wat ik voor het ontbijt te eten neem. Mijn leven draait om wat we gaan we doen vandaag, dus dat is wat ik het leukst vind. Ook ben ik aan het leren om van sport te houden. Dat is de grootste verandering. Ik vind het echt leuk! Ik ondervind nu dat sporten je beter laat voelen.”
 

Niet meer seksueel aangetrokken
Echter, niet alles is leuker en beter. Want Zsalynns man valt – zoals hiervoor al vermeld – op extreem dikke vrouwen. “Mijn man houdt nu eenmaal van hele grote, zwaarlijvige vrouwen, en over mijn gezondheid denkt hij gewoon niet na. Hij en ik praten ongeveer één keer per week erover. Hij is blij dat ik in staat ben om uit bed en uit huis te komen en dingen te doen met onze dochter. Maar hij is niet meer seksueel aangetrokken tot mij en dat maakt hem verdrietig. Het is zijn probleem, niet het mijne, dus ik heb er geen moeite mee. Als hij een probleem heeft met hoe ik eruitzie, dan is dat aan hem. Hij kan bij me weggaan. En als dat zo is dan is dat iets waar ik mee zal moeten leven. Ik snap hoe het moet zijn voor hem. Dus als hij met iemand anders wil zijn, zal ik dat begrijpen. Ik zou hem dat niet misgunnen. Ik wil gelukkig zijn en ik wil dat hij gelukkig is. En als mijn fysieke verschijning hem ongelukkig maakt, dan moet hij maar weggaan. Ik kan hem niet veranderen.”

Wensen en doelen
Hoe ziet Zsalynn haar toekomst, heeft ze bijvoorbeeld nog speciale wensen? “Nou, ik wil slechts 90 kilo wegen. Ik weet dat veel mensen 90 kilo nog steeds dik vinden, maar ik ben oké met dat gewicht. Voor mij zou dat een sprookje zijn. Mijn doel is om geconcentreerd te blijven. En te zorgen dat mijn dochter begrijpt dat obesitas een ziekte is en dat gezond eten en actief bezig zijn je leven verlengt en je daarmee de kwaliteit van je leven verbetert.”

Zsalynn is vanaf vanavond, maandagavond 7 april 2014, samen met nog zeven andere kandidaten te zien in het realityprogramma My 600-lb Life op TLC, vanaf 21.00 uur.

Lees ook onze andere real life-verhalen.

Wil je ook je verhaal aan (de leZeressen van) Ze.nl vertellen? Stuur dan een mailtje naar karin@ze.nl o.v.v. real life verhaal.
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 6 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Nicole

  Goed van je dat je voor jezelf hebt gekozen! en laat die man maar lekker kletsen, het zegt genoeg. Je verdient veel beter ;). Veel succes met sporten en ik heb er respect voor dat je zo hard je best doet om af te vallen.

 • Rina

  Zsalynn. Congradulations.Wat een wilskracht om zo veel af tevallen. Ik wens je heel veel plezier met je dochter nu dat je weer kan bewegen.

 • Xandra Boersma

  Als mijn man mijn uiterlijk boven mijn gezondheid zou plaatsen, dan was ik al lang zelf weggegaan.

 • Chantal

  vind het niet normaal dat die man van haar ook echt daadwerkelijk haar man is. hij zou geen vrouw moeten kunnen krijgen. ik kijk het programma op dit moment en word gewoon beroerd van zijn gedrag. ik hem medelijden met het lieve kind en het letterlijk zware leven van haar moeder.

 • Suus

  Respect! Veel succes nog!
  En over je man, hij is toch met jou getrouwd en niet met 'een zwaarlijvig persoon', je bent als het goed is niet inwisselbaar. En als je dat wel bent voor hem, dan is ie je niet waard want dan is het vanaf het begin niet oprecht geweest maar 'om je lijf'. Misschien moet hij dan eens aan zichzelf gaan werken...

 • Chantal

  Knap hoor, dat ze er zo positief in staat. Bijna 100 kilo afvallen is een prestatie, en ik weet zeker dat de overige kilo's ook verdwijnen als ze er hard voor werkt.

  Wat ik helemaal top vind, is dat ze haar kind leert dat zo dik zijn niet normaal is, en dat ze zich niet laat tegenhouden door de mening van haar man. Haar gezondheid gaat zeker voor. Succes!

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen