Dit kan de boosdoener zijn van slapeloze nachten

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

In slaap willen vallen, maar het lukt niet, is een van de vreselijkste dingen die er bestaan. Je wordt eigenlijk alleen maar vermoeider van het draaien, zuchten en steunen, en: wáárom val ik in vredesnaam niet in slaap? Vroeger naar bed gaan helpt niet en later ook niet, dus what do we do? Nou, allereerst is het goed om te bekijken wat de boosdoener zou kunnen zijn voor deze slapeloosheid.

Dit kan de boosdoener zijn voor slecht in slaap komen

Kun je niet slapen, dan wordt je natuurlijk ook niet uitgerust wakker. Da's al helemaal geen pretje wanneer je de volgende dag een belangrijke dag voor de boeg hebt en je kunt er op dat moment vrij weinig aan doen. Toch zijn er een aantal dingen die actief kunnen zorgen voor slapeloosheid. Om je hiervan af te helpen, hebben we deze boosdoeners natuurlijk voor je op een rijtje gezet.

Slaapkamertemperatuur

In de zomer is slapen vaak een nachtmerrie. Je kamer is waarschijnlijk nog enorm heet van de dag en in slaap komen is met een klamme kamer vaak moeilijk. Probeer daarom - of het nu zomer is of niet - altijd je slaapkamer op de juiste temperatuur te hebben. Dit ligt zo rond de 18 graden. Ook ventilatie is belangrijk, want we willen niet benauwd en verstikt wakker worden midden in de nacht door gebrek aan zuurstof.

Je bed

Het klinkt misschien heel overdreven, maar het hebben van een 'verkeerd' bed voor je lichaam kan er écht voor zorgen dat je niet goed in slaap komt en onuitgerust wakker wordt. Misschien wordt het eens tijd om een nieuw matras aan te schaffen? Of een nieuw paar kussens, lakens en dekens? Zul je zien wat voor verschil dat maakt.

Straling

Als je met je telefoon onder je kussen slaapt, of zelfs als 'ie op je nachtkastje ligt, kan dit zorgen voor slapeloosheid. Het is nu eenmaal bewezen dat stralingen slecht zijn voor je ogen, hersenen en eigenlijk je hele lichaam - dus op een moment wanneer je moet rusten is zo'n telefoon (of ander apparatuur) in je slaapkamer dus helemaal niet gewenst...

Te veel energie of stress

Heb je eigenlijk veel te veel aan je hoofd of ben je nog veel te energetic om te slapen, dan zorgt dat natuurlijk voor een beetje slapeloosheid. Je hoofd en lichaam zijn eigenlijk nog ergens anders mee bezig en moeten nog helemaal niet denken aan de nachtrust. Om helemaal relaxt te worden voor je in bed stapt, is het goed om eens flink te unwinden. Dim het licht, zet je telefoon uit, drink rustgevende thee en maak je rustig klaar voor het slapengaan. Calmness is key. 

Snoozen

Misschien is het iets wat je 'per ongeluk' doet, maar snoozen kan er ook voor zorgen dat je veel minder uitgerust wakker wordt. Dit heeft in principe niet zoveel te maken met hoe je in slaap valt, maar wel hoe je de volgende dag weer uit bed stapt. Door het snoozen heb je een moment van wakker worden, in slaap vallen, wakker worden en weer in slaap vallen. Dat is natuurlijk helemaal niet goed voor je brein, dus hup, voortaan als de wekker gaat stap je direct met het juiste been uit bed. You can do it.