Vriendengroep uit Leiden verloor binnen 6 jaar tijd twee vrienden aan zelfmoord: "er is veel dat je niet ziet"

Media door Jennifer

In Nederland overlijden gemiddeld zo'n vijf mensen per dag aan zelfmoord. Een heftige, verdrietige gedachte en dan vooral door het feit, dat het vaak nogal onverwachts komt. Zo ook bij een vriendengroep uit Leiden, die binnen 6 jaar tijd twee vrienden verloren aan zelfdoding. Op maandagavond vertelden de vrienden Tim en Jorg aan de talkshowtafel bij Eva Jinek over het verlies en hun stichting. Ze hopen meer aandacht te creëren voor mentale problemen.

Trigger warning: denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praat erover. Chat anoniem via www.113.nl, of bel gratis (en anoniem) naar 113 (0800-0113).

Tim en Jorg verloren twee vrienden aan zelfmoord

De vriendengroep uit Leiden bestond voorheen uit zeven jonge mannen, die elkaar hadden ontmoet tijdens hun studententijd. De jongens hadden een zeer betekenisvolle en hechte vriendschap, waarbij ze alles met elkaar deelden. Of nou ja, blijkbaar niet alles. Binnen zes jaar tijd verloren ze namelijk onverwachts hun vrienden Ian (overleden in 2016) en Martin (overleden in 2022) aan zelfmoord. Kennelijk hadden zij zulke grote struggles, dat ze het leven niet meer aankonden. Maar ook durfden ze de worstelingen niet te delen met hun vrienden, want niemand zag het aankomen in beide gevallen.

Op maandagavond zat de overgebleven vriendengroep bij de talkshow Jinek, waarbij Tim en Jorg het met Eva Jinek hadden over het verlies van hun twee vrienden. Zoals gezegd zag niemand van hen het aankomen. De overleden vrienden Ian en Martin waren twee spontane jongens, die graag in het middelpunt van de aandacht stonden. Volgens Eva waren het dus niet per se de personen, waarbij je het zou verwachten. Tim zegt ook: "Je ziet vier lachende jongens, maar er is heel veel wat je niet ziet." En dat is wat het verhaal zo verdrietig maakt.

Lastige emoties

Het is vaak ook niet makkelijk om over emoties te praten, vooral niet bij mannelijke vriendengroepen. Over het algemeen praten we al niet snel over lastige emoties, maar mannen hebben hier net wat meer moeite mee. Dat terwijl het af en toe ook niet goed mag gaan. Zo vertelt Tim: "Het is niet stoer om je groot te houden. Het is juist heel mooi om kwetsbaarheid te tonen." Volgens de twee vrienden moet praten over gevoelens normaler worden. Daarom hebben ze vorige maand een stichting opgezet genaamd 'We zien mekaar', waarmee ze meer aandacht willen creëren voor mentale problemen.

Stichting 'We zien mekaar'

Afgelopen weekend organiseerden de vrienden al een eerste event met de stichting 'We zien mekaar'. Met een fietstocht wilden ze de overleden vrienden Ian en Martin herdenken. Dit om aandacht te vragen voor hun stichting en zo meer donaties te krijgen. Wat betreft de donaties gaat het erg goed. Zo zitten ze al ruim boven hun streefbedrag, namelijk op ongeveer 77.000 euro en de donaties stromen nog steeds binnen. Tijdens de uitzending van talkshow Jinek kregen ze direct een hoop nieuwe donaties, die elkaar binnen no time opvolgden. Met het geld willen ze initiatieven helpen, die bijdragen aan het creëren van meer aandacht voor mentale problemen. "Dan moet je denken aan het laagdrempelig aanbieden van hulp op sportclubs of bij studentenverenigingen," vertelt Jorg. Dat er bijvoorbeeld standaard een psycholoog aanwezig is, waar jonge mensen bij terecht kunnen.

Meer kwetsbaarheid tonen in gesprekken

Het is namelijk belangrijk dat mensen elkaar beter in de gaten houden. Dat is waar het onder andere bij de vriendengroep uit Leiden is misgegaan. Tijdens de eerste vergadering van hun stichting vielen ze ook al even in het oude patroon, toen ze het eerst een uur lang over voetbal hadden. Vervolgens vroeg iemand zich af: "Zullen we het zelf anders even hebben over hoe het met ons gaat?" De jonge mannen hopen dat deze vraag meer in het systeem komt bij zowel mannen als vrouwen. Het kwetsbare mag meer worden getoond in gesprekken van vriendengroepen.

Lees ook: Iris (24) is suïcidaal: ‘Elke dag voel ik dat ik dood moet’