Waarom vergeving zo goed is voor je gezondheid

Psyche & spiritualiteit door Lien

Soms raakt iets je en is het lastig om erover heen te stappen. Je blijft dan zitten met een gevoel van frustratie of wrok. Het is gezond om dit los te laten: je voorkomt daarmee dat de emoties een negatieve invloed op je gezondheid hebben. We leggen je hieronder uit hoe dit precies zit.

Wrok en vergeving

Vasthouden aan wrok maakt dat je ook vasthoudt aan je eigen pijn. Op die manier kunnen negatieve emoties blijven terugkeren. Het zou zelfs invloed op je fysieke gesteldheid kunnen hebben, in de vorm van een verlaagt immuunsysteem en verhoogt cortisolniveau. Dat zijn natuurlijk kwaaltjes waar je niet bepaald op zit te wachten.

Hoe doe je dat?

Het kan lastig zijn om te vergeven. Probeer in gedachte te houden dat het iets is wat je voor jezelf doet. Wonden moeten immers geheeld worden. Hoe doe je dat dan? Probeer je bedenken dat mensen handelen binnen hun vermogen en met de kennis van dat moment. Accepteren wat er is gebeurd of nagaan wat je ervan hebt geleerd zijn andere manieren die je kunnen helpen te vergeven. Het betekent niet dat iets niet meer bestaat, maar dat je beslist om het je niet meer te laten beïnvloeden. Een lastige opgave, maar het is de moeite waard om het te proberen.

Good luck!

Ook interessant: waarom ruzie soms nuttig kan zijn