Net een tattoo laten zetten? Dit zijn de belangrijkste do’s en dont’s tijdens het genezingsproces

Lichaam door Maya Luz

Heb je net een nieuwe tattoo laten zetten? Dan ben je waarschijnlijk voornamelijk druk met deze aan iedereen laten zien en mooie foto's ervan maken voor op je feed. Logisch! Maar wist je dat een tattoo de juist zorg nodig heeft om goed te kunnen genezen? Dit zijn de belangrijkste do's en don'ts voor de naverzorging van je tattoo.

Lees ook: Dit zijn de piercings die het snelst genezen

Do: Je tattoo regelmatig insmeren

Van je tattoo artist heb je waarschijnlijk al het advies gekregen om je tatoeage regelmatig in te smeren met een hiervoor bestemde crème. Dit advies hoor je ook zeker op te volgen. Je tatoeage gehydrateerd houden zorgt ervoor dat deze mooier geneest. Smeer je tattoo zo vaak in als je tattoo artist jou heeft aangeraden en hou dit zeker een paar weken vol. Smeer je crème altijd in dunne laagjes. Dikke lagen crème kunnen er namelijk voor zorgen dat er te weinig zuurstof bij je tatoeage komt wat kan leiden tot infectie.

Don't: In de zon zitten of onder de zonnebank gaan

Verbranden door de zon is vervelend, maar als je net een nieuwe tattoo hebt laten zetten is dit nog vervelender. Tatoeages kunnen namelijk enorm veel schade oplopen door de zon, vooral als ze net gezet zijn. Blijf daarom het liefst zo veel mogelijk uit de zon met je tattoo. Draag kleding over je tattoo of smeer deze in met SPF als je toch de zon in gaat. Smeer ook nadat je tatoeage is genezen de huid goed in met zonnebrand als je de zon in gaat, hierdoor blijven je tatoeages zo lang mogelijk mooi.

Do: Je tatoeage goed schoonhouden

Tatoo's zijn eigenlijk wondjes en je huid werkt hard om deze mooi te laten genezen. Vuil kan ervoor zorgen dat deze wondjes ontsteken. Hou je tattoo daarom goed schoon door gebruik te maken van een anti-bacteriële zeep zonder parfum. Hiermee verwijder je irriterend vuil en voorkom je dat de zeep irritatie veroorzaakt. Als je veel sport raden we aan om je tattoo extra vaak schoon te maken, zeker na een work-out. Zweet kan namelijk ook irriterend zijn.

Don't: Zwemmen of in bad gaan

Je hebt mensen vast weleens horen zeggen dat je beter geen tatoeages kunt laten zwemmen in de zomer, want dan mag je niet zwemmen. Dit is helaas helemaal waar. Je tattoo laten weken in water terwijl deze nog aan het genezen is, kan ervoor zorgen dat het water de inkt uit je huid trekt. Hierdoor kunnen lijnen en kleuren vervagen. Vermijd daarom in de eerste paar weken het zwembad, de zee maar ook de sauna en je badkuip. Douchen kan natuurlijk wel, maar doe dit niet te lang.

Do: Losse kleding dragen

Wondjes kunnen het beste genezen als er genoeg zuurstof bij komt, dit geldt dus ook voor jouw nieuwe tattoo. Strakke kleding voorkomen dat er zuurstof bijkomt en houden vuil binnen. Draag daarom in de eerste paar weken zo veel mogelijk losse kleding over je tatoeage en houd je tattoo bloot wanneer dit kan. Draag bijvoorbeeld een lekkere losse joggingbroek of ga voor een oversized T-shirt.

Don't: Krabben!

Verse tattoo's kunnen nog weleens gaan jeuken. Dit is volkomen normaal dus je hoeft je zeker geen zorgen te maken als dit gebeurt. Maar het is zeker niet de bedoeling dat je eraan gaat krabben. Hierdoor kun je de tattoo beschadigen en kan deze gaan ontsteken. Om jeuk te voorkomen is het verstandig om de tattoo goed gehydrateerd te houden.

Lees ook: Man (28) tatoeëert 'lelijkste foto' van vriendin op bovenbeen