Waarom heb ik last van oorpijn tijdens het vliegen?

Reizen door Juliët

Je zit rustig in het vliegtuig en op het moment dat hij wil gaan stijgen of dalen krijg je enorm last van je oren. Je hoort bijna niks meer en het lijkt alsof je oren knappen. Deze oorpijn is een probleem dat veel voorkomt. Maar hoe ontstaat het en kunnen we er wat tegen doen? Wij gaan het je vertellen.

Oorpijn bij het stijgen

Oorpijn tijdens het vliegen komt veel voor bij mensen. De luchtdruk in een vliegtuig ligt in de lucht lager dan we gewend zijn op de grond. Zodra we gaan stijgen, wordt de druk in het vliegtuig steeds minder. In je oren onstaat er een overdruk achter het trommelvlies en daardoor wordt deze naar buiten gedruikt. Lucht kan naar buiten ontsnappen via de buis van Eustachius. Zodra die lucht is ontsnapt, wordt de druk voor en achter het trommelvlies weer gelijk.

 

Oorpijn bij het dalen

Zodra een vliegtuig gaat dalen neemt de druk in het vliegtuig toe en ook de druk buiten het trommelvlies wordt groter. Het trommelvlies wordt naar buiten gedruk en dat zorgt ervoor dat we oorpijn krijgen bij het vliegen. Om de druk gelijk te maken, moet er weer lucht via de buis van Eustachius naar binnen. Veel mensen krijgen last van hun oren tijdens het dalen, omdat de lucht naar binnen lopen vaak minder makkelijker gaat dan andersom. Je krijgt dus eerder last van een dof gevoel of oorsuizen.

 

Doof gevoel en verkoudheid

Bij zowel overdruk als onderdruk vermindert de bewegelijkheid van het trommelvlies. Ons geluid wordt daardoor een stuk minder: "Wat zeg je?" We krijgen last van een dof en vooral doof gevoel, omdat het geluid minder goed wordt doorgegeven naar het slakkenhuis. Zodra jij verkouden bent of een allergie hebt als hooikoorts, dan functioneert de buis van Eustachius minder goed. Vaak zijn je slijmvliezen in je keel of neus gezwollen en raakt de buis van Eustachius verstopt. Het drukverschil in de cabine en in je oor kan zich niet goed meer herstellen.

 

Wat te doen

We hebben gelukkig wat oplossingen. Door te slikken, gapen of te kauwen gaat de buis van Eustachius open. Het verschil in druk tussen de cabine en je oor kan daardoor oplossen. Ga lekker wat eten of drinken tijdens de reis, want dit kan dus helpen. Denk aan bijvoorbeeld een kauwgompje. Als de kauw of slikbewegingen nou niet helpen, dan zou je het beste je neus en mond dicht kunnen houden. Dit wordt ook wel het klaren van je oren genoemd. Door een stootsgewijze uitademing, zou de buis van Eustachius weer open moeten gaan. Zorg wel dat je niet hard perst, want dan hoor je straks helemaal niks meer. Naast deze oplossingen kun je ook nog kiezen voor een neusspray of neusdruppels. Die kun je voor de vliegreis innemen. Last but not least zijn oorplugs. Deze drukregulerende oorpluggen zorgen ervoor dat de drukveranderingen in je oor beter worden opgevangen. Je hebt de oorplugs in verschillende maten en door het zachte siliconen materiaal blijven ze ook nog eens extra goed zitten. Zeg maar dag tegen je pijnlijke oortjes.