Constante loopneus? Dit is wat je kunt doen

Sport & gezondheid door Mozhda

Het is weer de tijd van het jaar waarin we massaal verkouden worden. En als gevolg daarvan krijgen we natuurlijk een loopneus. We hebben allemaal wel eens last gehad van dit verschrikkelijke verschijnsel. It’s okay though, het hoort bij het weertje. Gelukkig valt het wel te stoppen. Wees voorbereid: check hoe je dit koude weer met een droge neus kunt overleven!

via GIPHY

Wat zijn de oorzaken?

Dag herfst, hallo winter! Het is je misschien opgevallen dat meer mensen juist rond deze tijd last hebben van een loopneus. Dat heeft te maken met het weer. Mensen zijn gevoeliger voor verkoudheid of een griep. Een loopneus is daar een gevolg van. Volgens Gezondheidsplan – een platform waarin je alles over je gezondheid kunt vinden – kun je een loopneus krijgen door hormonale veranderingen, zoals tijdens een zwangerschap. Je kunt ook een loopneus krijgen na het sporten. Wist je dat het ook een teken van ouderdom is? Volgens Vakblad Thuiszorg wordt je neus kwetsbaarder naarmate je ouder wordt. Conclusie: er zijn talloze oorzaken waarom jij een loopneus kan krijgen! It is what it is, jammer genoeg.

Wat zijn de symptomen?

We weten dat er bij een loopneus standaard veel vocht uit je neus komt. Dit duurt meestal zo’n 2 dagen. Niet zo lang dus, luckily. Heb je een loopneus door neusverkoudheid of door een ander virus? Dan is er meer kans dat je slijmvliezen opzwellen en je een verstopte neus krijgt. Je neusvocht wordt dik en je kunt moeilijker door je neus ademen. Helaas kun je ook hoofdpijn en oorpijn krijgen. Je hebt meestal ongeveer 3 dagen last van een verstopte neus.

Wat kun je ertegen doen?

Een loopneus gaat meestal vanzelf weg. Maar je kunt ook zelf actie ondernemen. Volgens Gezondheidsplein kun je dit doen door bijvoorbeeld je neusgaten af te sluiten. Hierdoor zal er minder vocht uit je neus komen en hoef je minder vaak te snuiten. En over snuiten gesproken: doe het niet te vaak! Door te veel snuiten komt er druk op je neusholtes te staan. Verder is het belangrijk om neussprays met xylometazoline, allergische prikkels en hoge temperatuurverschillen te vermijden. Raak ook geen alcohol of drugs aan. Wat je weer wél kunt doen is pittig eten, een zalf met natuurlijke zouten gebruiken en je gezicht stomen boven een pan met water.