5 tips om hooikoortsklachten te verminderen

Sport & gezondheid door Chloe

Het hooikoorstseizoen is weer in volle gang en als jij hier last van hebt dan heb je dat zeker wel gemerkt. Er hangen veel pollen in de lucht en dat kan voor vervelende klachten zorgen. We snappen dat dit erg vervelend kan zijn en daarom hebben we een paar tips voor je verzameld waarmee jij je hooikoortsklachten kan verminderen.

1. De juiste medicatie

In veel drogisterijen vind je genoeg medicijnen tegen hooikoorts. Maar ja, welke moet je dan hebben. Het beste is om dit even met je huisarts te overleggen. Welke medicatie het beste werkt verschilt namelijk per persoon. Ook kunnen hooikoortsmedicijnen bijwerkingen hebben zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Zorg dus dat je de juiste medicijnen gebruikt.

2. Begin op tijd

Vaak beginnen mensen te laat met het innemen van hun medicijnen. Je denkt hier vaak pas aan als je last krijgt van de eerste klachten. Door enkele weken voor het pollenseizoen te beginnen met je medicatie, zal de werking effectiever zijn.

3. Zoenen

Dit is misschien een beetje gek, maar zoenen schijnt hooikoortsklachten te verminderen. Hooikoortsklachten als niezen, een loopneus en tranende ogen worden namelijk veroorzaakt door histamine. Dit stofje vermindert in productie wanneer je zoent volgens Japans onderzoek. Een goed excuus om je partner eens een flinke zoen te geven.

4. Ga richting de kust

Als je even op adem wilt komen, dan kan je het beste een dagje naar het strand gaan. Hier is de concentratie pollen het laagst en dus heb je ook minder last van hooikoorstklachten.

5. Zorg voor zo min mogelijk pollen in huis

Pollen komen natuurlijk vooral buiten voor, maar je neemt ze ook onbewust mee naar binnen. Het stuifmeel zit onder je schoenen en waait ook naar binnen. Stofzuig daarom regelmatig. Ook kan het helpen om horren te plaatsen om zo pollen tegen te houden wanneer je een raam open hebt staan. Daarnaast zitten de pollen natuurlijk ook in je kleding en je haren. Houdt je kleding dus uit je slaapkamer en was in het pollenseizoen wat vaker je haren.