Tiktok gaat in tegen de productieve 5-tot-9 lifestyle: dit moet je erover weten

Vrije tijd door Maya Luz

We hebben allemaal dezelfde vierentwintig uur in een dag toch? Als het aan sommige mensen op Tiktok ligt, horen we deze uren optimaal te gebruiken. Uit deze drang om productief te zien, ontstond de 5-tot-9 lifestyle. Deze lifestyle is erg populair, maar er is ook een tegenbeweging ontstaan. Dit is alles wat je moet weten over de de 5-tot-9 lifestyle, en de reden waarom zo veel mensen hierop tegen zijn.

Lees ook: 4x hobby’s die je helpen te ontspannen

Wat is de 5-tot-9 lifestyle?

Heb jij ook het idee dat je nooit genoeg tijd hebt om alles gedaan te krijgen in de ochtend? Veel mensen herkennen dit gevoel. Hieruit is de 5-tot-9 trend ontstaan. Het houdt simpelweg in dat je om vijf uur 's ochtends wakker wordt en de eerste vier uurtjes van de ochtend gebruikt voor dingen waar je anders geen tijd voor zou hebben voordat je naar je werk moet. Denk aan sporten, je bed opmaken, schoonmaken, uitgebreid ontbijten en nog veel meer. Deze trend toont aan dat veel mensen het heerlijk vinden om hun leven op orde te brengen in de vroege uurtjes. Op Tiktok zijn er een hoop 'aesthetically pleasing' video's te vinden waarin mensen hun over de top ochtendroutines laten zien. En alhoewel dit soort video's ontzettend veel views krijgen, is niet iedereen het eens met deze trend. Hieruit ontstond een tegenbeweging.

@8020pod my 5-9 morning routine #5to9routine #thatgirltips #morningroutine ♬ Borderline - Tame Impala

Wat is er mis met de 5-tot-9 lifestyle?

Sinds de 5-tot-9 lifestyle een trend is op Tiktok, zijn er ook een grote hoeveelheid video's geplaatst die juist een anti-5-tot-9 leven laten zien. Hiermee wordt eigenlijk gezegd dat een lifestyle waarbij je iedere ochtend al voor zonsopgang opstaat, absoluut niet voor iedereen geschikt is. Trends waarbij mensen laten zien hoe productief ze zijn, geven kijkers vaak een slecht gevoel over zichzelf. Zo kun je het jezelf bijvoorbeeld kwalijk gaan nemen dat jij niet iedere ochtend op tijd opstaat om te kunnen sporten of om nog even te mediteren voordat je naar kantoor moet. Om deze reden maken mensen satirische video's waarin ze hun 'relatable' ochtendroutines laten zien. Deze bestaan vaak uit zo lang mogelijk in bed liggen, scrollen door Tiktok onder je dekentje en vervolgens haasten om op tijd op het werk te zijn. Het doel van deze video's is om te laten zien het willen uitrusten in de ochtend volkomen normaal is. Het is niet nodig om 24/7 productief te zijn. Als jij geen ochtendmens bent, hoef jij jezelf dus absoluut niet te verplichten om vroeg op te staan. Vind een routine die bij jou past! En onthoud dat wanneer een lifestyle voor een aantal mensen werkt, dat dit niet automatisch betekent dat het ook voor jou moet werken.

@margaretskiff I’m tired of seeing people wake up at 5am to get stuff done, normalize sleeping in #fivetonine #ninetofive #routine #nightowl #earlyriser #satire #comedy #margaretskiff #morningroutine ♬ Out getting ribs - Feelingblew

Lees ook: Over geluk: Verslaafd aan bereikbaar zijn