Slik jij de pil? Vermijd dan deze fruitsoort

Sport & gezondheid door Lien

De pil is een veelgebruikt anticonceptiemiddel en effectief in het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Toch is die effectiviteit onder voorbehoud: er bestaan namelijk diverse factoren die de werking kunnen remmen. Zo zijn er bepaalde fruitsoorten die je beter niet kunt eten als je dit anticonceptiemiddel gebruikt. Lees hieronder welke dat zijn.

Fruitsoorten en effect op de pil

Volgens het Center for Education and Research on Theurapeutics zorgt het regelmatig eten van grapefruit of drinken van grapefruitsap ervoor dat het anticonceptiemiddel minder goed z'n werk kan doen. Deze fruitsoort laat namelijk de CYP3A niveaus in je lichaam dalen. CYP3A is een enzym dat helpt bij het proces om lichaamsvreemde stoffen in je lichaam op te nemen. Minder van dit enzym betekent dus een verminderde werking van je anticonceptie. De stoffen in deze fruitsoort vertragen dus de opname van de pil of houden deze tijdelijk tegen. Ook bij andere vormen van medicatie kun je deze fruitsoort beter vermijden.

Best verrassend dat zo’n fruitsoort effect heeft op een anticonceptiemiddel. Grapefruit is dus een no go als je de werking van de pil niet wilt beïnvloeden. Er bestaan zelfs nog meer fruitsoorten die er invloed op hebben, namelijk citrsuvruchten. Sta jij iedere ochtend op met een glaasje sinaasappelsap? Dan kan het zomaar zo zijn dat de pil niet volledig wordt opgenomen. Sinaasappel is dus een andere soort die je zeker wilt vermijden. Toch weer handig om te weten.

Ook interessant: wat je wilt weten over je interne klok