Survival guide: zo overleef je het allergieseizoen

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Hoewel we talloze fijne en leuke dingen aan de lente kunnen opnoemen, valt er ook elk jaar voor heel wat mensen een grote domper op dit nieuwe seizoen. Je voelt 'm misschien al aankomen... hooikoorts! Als je hier last van hebt, is de lente eerder een nachtmerrie dan hemel op aarde, maar met déze tips kun je dit allergieënseizoen met gemak overleven.

Hooikoorts-tijd

Mensen die nog nooit last hebben gehad van hooikoorts zijn waarschijnlijk God's favorites, want wekenlang rondlopen met een dikke, rode ogen en een lekneus die elke twee seconden kriebelt waardoor je non-stop niest, is op z'n zachtst gezegd geen pretje. Toch zijn er steeds meer middeltjes en trucjes om dit allergieseizoen een beetje te kunnen omzeilen. Of in ieder geval, te overleven. Hier is onze survival guide! 

Spoel je neus met zout water

We know, neusspray helpt ook, maar wat werkt nu beter dan een home made, organisch middeltje? Neussprays bevatten meer dan alleen zout, waardoor je neus droog en geïrriteerd kan raken. Met een neusmiddeltje met zout en water kun je je neusproblemen makkelijk oplossen. Het kost je ook nog geen drol én je hebt je kwaaltje op een natuurlijke manier verholpen. Wat wil je nog meer?

Houd knuffel-afstand van je huisdieren

Ben je een dog or cat mom? Dan is het tijdens het allergieseizoen van belang om zo min mogelijk doordringende knuffels te geven aan je lieve viervoeter (pain). De vacht van je hond of kat houdt namelijk heel veel pollen vast als 'ie buiten is geweest, waardoor jij nu ook je allergieën binnen gaat voelen. Borstel de vacht ten eerste goed uit en houd een beetje afstand wat betreft het knuffelen. Over een paar weken ben je er weer van af en kun je 24/7 toewijden aan je diertje.

Houd de pollen uit je slaapkamer

Een van de naarste dingen tijdens het allergieseizoen is wanneer je gewoon niet kunt slapen doordat je steeds aan het niezen, snuiven en snikken bent. Het is dus van groot belang om je slaapkamer zo veel mogelijk pollenvrij te houden. Houd daarom je raam goed dicht, verschoon je bed vaker, spoel je lichaam af voor je gaat slapen en stofzuig een paar keer meer dan anders. Hup, weg met die pollen.

Blijf zoveel mogelijk binnen

Nu klinkt het misschien wat drastisch, want je moet natuurlijk helemaal zelf weten wat je doet, maar om zo min mogelijk last te hebben van pollen in je systeem is het wél slim om binnen te blijven wanneer dat kan. Of in ieder geval: plan je dagen beter in. In de middag zijn vaak de meeste pollen in de lucht, dus plan afspraken en dergelijke in de ochtend óf juist in de avond in. Je hoeft heus niet in quarantaine, maar als je eigenlijk niet naar buiten hoeft in de middag, waarom zou je dat jezelf dan in vredesnaam aandoen?