Meer wijnkennis opdoen? Zo word jij een ware wijnexpert

Vrije tijd door Maya Luz

Ga jij weleens uit eten met vriendinnen die erg veel van wijn afweten maar ben jij zelf nog een beetje een leek? Dat is helemaal geen probleem. Er valt veel te leren over verschillende soorten wijn. Het is een vak op zichzelf! Het is eigenlijk vrijwel onmogelijk om er alles over te weten. Maar als jij graag jouw wijnkennis wil vergroten, hebben wij hier een aantal nuttige tips!

Lees ook: Aha! Hierom zijn Tupperware-bakjes nog steeds nat nadat ze in de vaatwasser zijn geweest

Probeer verschillende wijnen uit

Als je graag meer wil leren over wijn, is het nodig om uit je comfort zone te stappen. Zeker als je een of twee standaard wijnen hebt die je altijd besteld, is het nuttig om eens iets anders te proberen. Proef eens een rode wijn als je altijd voor wit gaat, of ga een keer voor rosé. Probeer terwijl je de nieuwe wijnen proeft, te achterhalen wat je er wel of niet lekker aan vindt. Kijk eens of je kunt verwoorden waarom je een wijn lekker vindt. Op deze manier leer jij je eigen smaak beter kennen en weet je voortaan waar je naar moet zoeken als je een nieuwe wijn uit wil proberen.

Verdiep je in de wijnen die je lekker vindt

Zodra je een aantal wijnen hebt gevonden die je lekker vindt, kun jij je hier wat meer in gaan verdiepen. Wat zijn de smaaknoten in je favoriete wijnen? Waar komen ze vandaan? Door wie worden ze gemaakt? Hierdoor kun je op een gegeven moment patronen gaan ontdekken. Zo kun je gaan herkennen dat je een voorkeur hebt voor krachtige witte wijnen of wijnen uit Frankrijk. Wanneer je dit van jezelf weet, kun je makkelijker verder zoeken naar andere nieuwe wijnen om te proberen. 

Leer een aantal handige termen

Als je een leek bent op het gebied van wijn, zijn sommige termen misschien een beetje vaag. Want wat betekent het bijvoorbeeld als een rode wijn vol is? Of wanneer kun je een witte wijn fris noemen? Dit zijn woorden die vaak op wijnkaarten staan om de wijnen te omschrijven. Het is daarom nuttig om deze termen te leren en te begrijpen wat ze inhouden. Vergelijk wijnen ook met elkaar zodat je de smaken kunt gaan onderscheiden en herkennen. Oefening baart kunst!

Oefen met proeven

Een wijn proeven is volgens sommigen een vak op zich. Je hoeft het natuurlijk niet aan te pakken op de hilarische Dries Roelvink manier, maar er zit wel een techniek achter. Begin met naar de wijn te kijken. De kleur kan je al best veel vertellen over hoe de wijn gaat smaken.  Ruik vervolgens aan je wijn: welke geuren pik je op? Neem vervolgens een slokje en proef de wijn. Wijn proeven is een activiteit waarbij bijna al je zintuigen een rol spelen. Nu je alle drie de stappen hebt doorlopen kun je de wijn gaan beoordelen in je hoofd. Is er een nasmaak? Drinkt de wijn lekker weg? Is de wijn erg droog of juist soepel? Nu kun je een geïnformeerde mening vormen over wat je zojuist hebt gedronken. 

via GIPHY

Lees ook: Dit is de perfecte cocktail voor jou, op basis van je sterrenbeeld