Aha! Hierom zijn Tupperware-bakjes nog steeds nat nadat ze in de vaatwasser zijn geweest

Wonen door Rochèll

Wie een vaatwasser heeft, kan niet meer zonder. Je stopt je vaat vies in de vaatwasser, even wachten en voilà: alles schoon, droog en klaar om weer in de kast te zetten. Alhoewel, niet alles. Om een of andere reden zijn het altijd de Tupperware-bakjes die nog nat zijn. Maar waarom dat zo is, dat wisten wij nog niet. Tot nu! Een wetenschapper heeft namelijk onthuld waarom je Tupperware-bakjes nog steeds nat zijn nadat ze in de vaatwasser zijn geweest.

Iedereen die een vaatwasser gebruikt, zal het probleem van de natte Tupperware-bakjes herkennen. Iedere keer weer moet er een theedoek tevoorschijn worden gehaald, voordat de bakjes weer fris kunnen worden opgeborgen. Wetenschapper Karl Kruszelnicki (ook vaak Dr. Karl genoemd) vertelde tegen ABC Autstralia dat hier twee redenen voor zijn.

Lees ook: Met deze lifehack past jouw wijnglas altijd in de vaatwasser

Twee redenen

Aan het einde van de meeste vaatwasprogramma's, wordt er een opwarmcyclus gebruikt. Alles in de vaatwasser warmt dan op tot een temperatuur van ongeveer 50 graden celcius. Die warmte moet ervoor zorgen dat het water in de vaatwasser verdampt. Bij de borden en glazen gebeurt dit inderdaad, maar bij Tupperware niet. Borden en glazen zijn namelijk zwaar en de warmte is ongeveer hetzelfde. "Terwijl Tupperware erg licht is, niet veel weegt en een lage soortelijke warmte heeft. Dus die borden zijn geladen met hitte, en ze verdampen. Ze ontdoen hun warmte", legt de wetenschapper uit. 

Olie en water
Maar er is nog een reden. "Borden zijn gemaakt van keramiek en ze houden van water. Het water verspreidt zich tot een dun laagje en verdampt heel gemakkelijk van het oppervlak. Dit omdat je een groot oppervlak hebt." Bij Tupperware zit dit anders. "Tupperware is gemaakt van olie en fossiele brandstoffen. Olie en water gaan niet samen", legt hij uit. Het water verspreidt zich niet gelijkmatig, maar verandert door de combinatie met olie in kleine druppels. Weer wat geleerd!