Wat je wel en niet moet eten voor een hoger libido

Intiem door Lien

We hebben allemaal wel eens van het fenomeen gehoord dat oesters lustopwekkend zouden zijn. Ondanks dat dit vaak als fabeltje wordt bestempeld, blijkt het toch echt waar te zijn. Er bestaan zelfs nog talloze andere voedingsproducten die je libido verhogen. Dit zijn ze.

Libido-verhogende voedingsproducten

Om te beginnen eerst even de bekendste: oesters. Een ware klassieker onder de lustopwekkende voedingsmiddelen. Ze bevatten zink, dat nodig is voor de productie van prolactine bij vrouwen. Dit zou dan weer een positief effect hebben op het ervaren van verlangen naar seks. Op een gezonde manier je lustgevoelens verhogen doe je met avocado. Ze bevatten veel vitamine E en dat zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden. Zo wordt er meer bloed naar intieme delen van je lichaam gevoerd en ontstaat dus een verhoogde seksdrive. Dan is er nog een voedingsmiddel dat niet je bloedvaten laat verwijden, maar ze juist doet ontspannen. We hebben het hierbij over watermeloen. Deze sappige fruitsoort zit vol aminozuren, citrulline en arginine die de productie van stikstofmonoxide bevorderen. Het resultaat: je bloedvaten ontspannen en lustgevoelens stijgen. Dan is er nog saffraan, wat ook wel het rode goud wordt genoemd omdat het zo kostbaar is. Het stimuleert de erogene zones en verbetert de vochtigheid.

Libido-verlagende voedingsproducten

Zoals er aanraders zijn, bestaan er ook voedingssoorten die je beter kunt vermijden als het op lust aankomt. Zo staat gefrituurd eten erom bekend niet echt gunstig voor je seksleven te zijn. Ook andere bewerkte producten zijn zo’n beetje het tegenovergestelde van effectief. Deze bevatten namelijk chemicaliën die bepaalde seksuele prestaties negatief kunnen beïnvloeden. Verder kunnen melk, kaas en andere zuivelproducten synthetische hormonen bevatten die de oestrogeen- en testosteronregulatie in de war schoppen. Weer een reden om die dieronvriendelijke zuivelindustrie niet te supporten en koemelk voor een plantaardige variant te verruilen. Een andere om te vermijden zijn producten met een hoog sodium-gehalte. Deze verlagen je libido doordat ze voor een hoge bloeddruk zorgen, en dat veroorzaakt dan juist een verminderde bloedtoevoer naar de geslachtsorganen. De echte boosdoeners zijn suiker en alcohol. Suiker heeft in het algemeen een negatief effect op de hormonen. Vooral mannen zouden zoetstoffen moeten vermijden: uit een onderzoek gepubliceerd op de National Library of Medicine blijkt dat suiker de testosteronniveaus gemiddeld zo’n 25% laten dalen. De andere veel geconsumeerde favoriet alcohol blijkt ook niet al te best te zijn. Te vaak en veel alcohol drinken zorgt voor een afname in verlangen naar seks en een verminderde gevoeligheid.

Ook interessant: trends rondom sexual wellness