Dit is waarom stretchen goed is voor en na het sporten

Sport & gezondheid door Juliët

Sporten en nog meer sporten. Trainen tot het uiterste, maar soms vergeten we het belangrijkste. We hebben het over stretchen. Maar is stretchen nou wel of niet goed voor je lichaam en moet het voor of na het sporten? Op deze vragen hebben wij het antwoord. Lees gauw verder en kom erachter wat stretchen met ons lichaam doet.

 

Stretchen

Is rekken en strekken voor en na je training belangrijk? Ja dat is het! Het stretchen kan er namelijk voor zorgen dat je blessures voorkomt. Tijdens het sporten warm je namelijk spieren op. Wanneer jij je spieren een tijdje niet gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld slapen, dan kunnen je spieren gespannen staan. Spanning op je spieren kan voor een blessure zorgen. Het is daarom heel belangrijk om je spieren op te warmen. Maar wist je dat het stretchen ook goed is om iedere dag te doen? Dagelijks stretchen kan namelijk het verschil maken als je last hebt van stijve spieren en stroeve gewrichten. Dat we ouder worden betekent niet dat we ons al zo stijf hoeven te voelen. 

 

Verschillende soorten

Er zijn twee verschillende soorten stretch bekend in de sportwereld. Zo heb je dynamisch en statisch stretchen. Maar wat is het verschil? Door de verende beweging die je maakt tijdens het dynamisch stretchen, ontstaan er spanning op jouw spieren. Je lichaam blijft bij deze stretch manier in beweging. Je kan bijvoorbeeld je handen naar je tenen brengen en dan je rug steeds iets verder laten veren. Op deze manier stretch je je rug, maar ook je kuiten. Het dynamisch stretchen wordt het meest aanbevolen vóór de krachttraining. Er bestaat naast deze variant ook nog een andere vorm, namelijk het statisch stretchen. Misschien kun je het al raden, maar bij deze oefening blijf je op dezelfde positie. De oefeningen duren ongeveer 15 tot 30 seconden. Het wordt alleen wel afgeraden om voor je krachttraining te doen. Fanatiek stretchen bij koude spieren kan namelijk voor scheurtjes zorgen. Dit willen we natuurlijk niet. Het is vooral belangrijk om te weten dat je niet moet gaan stretchen tot het punt waar het pijn gaat doen. Dat is zeker niet de bedoeling. 

 

Voordelen

Stretchen heeft verschillende voordelen:

  • Je ervaart minder stress. Door het stretchen ontspannen namelijk je spieren.
  • Je bloedsomloop verbetert. Het bloed circuleert beter door de spieren, waardoor deze meer zuurstof opnemen. Je voelt je een stuk energieker.
  • Je voelt je flexibeler en je verbetert je evenwicht. Na een poosje strekken, kun je merken dat je soepeler bewegen. 

 

 

 

 

 

Bron: Kossonutrition.nl en Fysioteamhoorn.nl Beeld: iStock