Vind je tofu moeilijk om te bereiden? Zo maak je het iedere keer goed!

Eten door Maya Luz

Voor veel vegetariërs en veganisten is tofu niet meer weg te denken uit hun dieet. Het is ook ontzettend lekker, maar je moet het wel goed bereiden. Als je nog niet erg bekend bent met tofu, kan het best lastig zijn om te achterhalen hoe je dit nou echt op een lekkere manier kunt maken. Geen paniek! Wij hebben de beste tips voor overheerlijke tofu.

Lees ook: Aha! Zo lang blijft je eten houdbaar in de vriezer

Kies de juiste tofu

In Nederlandse supermarkten is er meestal maar een soort tofu te krijgen. Als je het gewoon in een blok koopt tenminste. In Aziatische supermarkten zijn een een stuk meer soorten te vinden. Zo heb je zachte tofu, die vaak wordt gebruikt voor in miso soep. Deze soort kun je niet lekker bakken en knapperig maken. Daarnaast heb je hardere tofu, deze zijn wel geschikt voor in je rijstgerechten. Zorg er altijd voor dat je de juiste soort tofu koopt voor het gerecht dat je wil bereiden, dit is een cruciale eerste stap.

Persen maar!

Als je knapperige tofu wil maken, moet je de tofu eerst persen. En nee, daarmee bedoelen we niet persen zoals je met een sinaasappel zou doen. Tofu wordt verkocht in een bakje waarin het omringd is met vocht. Dit vocht zorgt ervoor dat de tofu niet uitdroogt. Maar wanneer je de tofu wil gaan bereiden heb je dit vocht niet meer nodig. Giet het daarom af en droog je tofu af met wat keukenpapier. Om extra knapperige tofu te krijgen, kun je de tofu persen. Dit kun je doen door je tofu op een snijplank neer te leggen en hier vervolgens iets zwaars op te leggen. Je kunt een pan gebruiken of een paar boeken bijvoorbeeld. Laat dit minstens tien minuten liggen, maar: hoe langer hoe beter.

Pan, airfryer, oven

Je kunt tofu op veel verschillende manieren bereiden. Je kunt ze in een pan bakken met olie. Je kunt ze ook in de airfryer of in de oven doen. De methode die je gebruikt heeft niet per se veel invloed op de smaak. Alhoewel frituren of bakken altijd resulteert in knapperige tofu. Houd bij het kiezen van een bereidingsmethode wel rekening met de manier waarop je de tofu snijdt. Kies bijvoorbeeld bij een pan niet voor tofu in blokjes maar eerder voor plakjes. Bak de tofu goudbruin aan alle kanten voor het lekkerste resultaat.

Maizena is je beste vriend

Voor extra knapperigheid is maizena je beste vriend. Bedek je stukjes tofu met een dun laagje maizena voordat je ze bakt voor een extra knapperige buitenkant. Wees hier wel voorzichtig mee en gebruik niet te veel. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de maizena niet helemaal meebakt. Hierdoor blijf je achter met een poederige buitenlaag en dat is natuurlijk niet lekker. Een klein beetje maakt hier al een groot verschil.

Kies een goede marinade

Tot slot heb je naast knapperigheid, ook smaak nodig. Tofu heeft van zichzelf niet veel smaak, maar het is net een spons als het op smaak aankomt. Maak daarom gebruik van een woksaus of maak je eigen marinade om je tofu op smaak te brengen. Als je de tofu marineert na het bakken, zal vooral de buitenkant veel smaak hebben. Marineer je de tofu voordat je gaat bakken? Dan heeft het hele stukje veel smaak. De tofu zuigt de marinade dan op als een soort spons. Zorg er daarom dus wel voor dat je het water eerst uit de tofu hebt geperst zodat het zo veel mogelijk marinade op kan nemen.

Lees ook: 5x manieren om geen voedsel te verspillen