Hou je van bakken maar ben je vegan? Dit zijn de beste alternatieven voor eieren

Eten door Maya Luz

Bakken is een erg leuke hobby. Maar als je op zoek gaat naar recepten is er vaak een ingrediënt waar je echt niet omheen kunt werken: eieren. In veel baksels zijn ze essentieel. Maar als je vegan bent, ga je natuurlijk geen eieren in je baksels verwerken. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven! Dit zijn onze favorieten alternatieven voor eieren.

Lees ook: Terug in de tijd: 20 x snoepgoed dat je vroeger altijd at

Soja yoghurt

Soja yoghurt is niet alleen lekker om te eten als ontbijt. Je kunt het ook gebruiken om eieren mee te vervangen. Je kunt voor naturel yoghurt gaan, of kiezen voor een smaakje zoals vanille. Om één ei te vervangen, heb je 60 milliliter yoghurt nodig. Deze vervanger werkt het beste voor muffins, cake of repen. Yoghurt is een beetje dik. Klop het daarom goed voordat je het toevoegt aan de rest van je ingrediënten.

Silken tofu

Tofu in een baksel? Ja! Dit kan. Silken tofu is een zachte soort tofu die vaak gebruikt wordt voor zoete recepten. Deze soort kun je met behulp van een blender makkelijk omzetten tot een vloeistof. Als het te dik is, kun je nog een beetje water toevoegen. Tofu krijgt pas echt smaak wanneer je er kruiden aan toevoegt, dit maakt het ideaal voor in baksels. 60 milliliter silken tofu is genoeg om een enkel ei mee te vervangen. Deze vervanger werkt het beste voor recepten waarbij je maar één ei nodig hebt. Tofu is namelijk best zwaar, als je er te veel van toevoegt kan dit voorkomen dat je baksels goed rijzen.

Rijpe banaan

Heb je bananen liggen die net te rijp zijn om te eten? Dan kun je ze gebruiken als vervanger voor eieren in je baksels. Prak je banaan met een vork zodat deze zacht wordt. 60 milliliter is ook hier genoeg om een ei mee te vervangen. Bananen werken het beste in recepten voor muffins, broden en cake. Het voordeel (of nadeel) van bananen gebruiken is dat je ze wel zal proeven in je recept. Voor sommige recepten is dit een enorm pluspunt, voor anderen wat minder. 

Ongezoette appelmoes

Net als met bananen, kun je met appels ook een ei vervangen. Ongezoette appelmoes is een goede vervanger die vergelijkbaar is met bananen. Deze is nuttig in meerdere recepten waaronder muffins, cake, brownies en repen. Voorkom bij het gebruik van appelmoes dat je meer 240 milliliter gebruikt. Dit komt neer op vier eieren. Hierdoor kan je baksel een rubberachtige structuur krijgen.

Lijnzaad

Tot slot kun je met behulp van lijnzaad een ei vervangen. Maak het lijnzaad eerst fijn en meng dit daarna met water. De verhouding is een deel lijnzaad en drie delen water. Wanneer je dit mengt, krijg je een structuur die doet denken aan gelatine. Een eetlepel lijnzaad is genoeg om een enkel ei mee te vervangen. Deze vervanger werkt het beste in brownies, koekjes en broden. Lijnzaad geeft je recepten een nootachtige smaak. Daarnaast kan het voor een stevigere structuur zorgen. Deze vervanger werkt ook goed bij hartige baksels.

Lees ook: 6 trucjes die restaurants gebruiken zodat jij meer geld uitgeeft