Feit of fabel: is chocolade goed voor je?

Eten door Anjali

Mensen geloven vaak dat je door chocolade snel aankomt, je meer puistjes krijgt en dat het simpelweg gewoon slecht voor je is. Maar is dat ook zo?

Ingrediënten

Chocolade is een mengsel van suiker, cacaopoeder en cacaobonen, en bevat veel stoffen die zowel goed als slecht voor je kunnen zijn. Zo zitten er bijvoorbeeld theobromine en cafeïne in: stoffen die een opwekkend effect hebben. Het is zwakker dan het effect van koffie, maar genoeg om je opgewekter te maken. Ook bevat chocolade stoffen die je stemming kunnen verbeteren, hoewel dit zo'n lage concentratie heeft dat het effect niet meetbaar is.

Slecht?

Het wordt vaak afgeraden grote hoeveelheden chocolade te eten, omdat er veel verzadigde vetten in zitten. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, dus wordt geadviseerd geen voedsel met chocolade te eten om dit te voorkomen. Daarnaast zitten er veel calorieën in, waardoor je sneller aankomt. Houd natuurlijk wel rekening met de hoeveelheid chocolade die je eet: een klein beetje kan geen kwaad. Een reep chocolade van 75 gram bevat ongeveer 450 calorieën, wat evenveel is als drie boterhammen. Eet het daarom niet te veel en niet te vaak.

Goed?

Weterschappers hebben onderzoek gedaan naar de positieve eigenschappen van chocolade. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat het antioxidanten bevat die je huid beschermen tegen UV-straling, wat ervoor zorgt dat je minder rimpels krijgt. Dit zie je ook in de beauty-industrie: maskers, bodylotions en lippenbalsems met bestanddelen van chocolade zijn erg in trek. Daarnaast zorgt chocolade voor een geluksgevoel: door het eten ervan wordt endorfine aangemaakt, een gelukshormoon dat ervoor zorgt dat je je minder gestresst voelt. Daarnaast vinden de hersenen het vaak een prettig gevoel als chocolade in de mond smelt, waardoor er nog meer van deze stof vrijkomt. Ook als het gaat om bloeddruk is chocolade gunstig: uit onderzoekt blijkt dat mensen die dagelijks chocolade eten en lagere bloeddruk hebben, en 39% minder risico lopen op een hartaanval dan de mensen die dit niet eten. Houd wel rekening met het feit dat dit alleen gunstig is bij het eten van kleine hoeveelheden chocolade: één blokje is ideaal. Ook gaat het om donkere chocolade: hoe donkerder, hoe gezonder.