De beste en slechtste snacks voor het slapengaan

Eten door Anjali

We weten allemaal dat grote maaltijden voor het slapengaan niet goed is voor de spijsvertering, maar met een hongergevoel naar bed gaan is óók niet slim. Wat je wel kan eten? Wij bespreken de beste én slechtste snacks om te eten voor het slapengaan.

De slechtste snacks voor het slapengaan

  • Pittig voedsel is moeilijk te verteren en kan zorgen voor zure oprispingen. Ook zorgt pittig eten ervoor dat je het warm krijgt, terwijl je als je in slaap valt ook erg opwarmt. Daarom kan het eten van pitiig voedsel ervoor zorger dat je het té heet krijgt, wat leidt tot lastiger in slaap kunnen vallen. Daarnaast zal je in de nacht veel naar het toilet moeten gaan als je niet tegen pittig voedsel kan.
  • Warme dranken als koffie en groene of zwarte thee bevatten cafeïne, waardoor je moeilijker in slaap valt. Daarnaast zorgt warme chocolademelk voor de inname van veel suikers, waar je ook niet beter van zal slapen. Kies daarom voor warme melk, kamillethee of speciale kalmerende thee.
  • Een borrel voor het slapengaan is niet altijd slecht: in sommige opzichten is het juist goed om één glaasje per avond te drinken! Als het gaat om een goede nachtrust helaas niet. Alcohol helpt bij het sneller in slaap vallen, maar wel is bewezen dat je hierdoor minder diep slaapt en vaker wakker zal worden. Hierdoor wordt je alles behalve uitgerust wakker.
  • Geraffineerde suikers als die in chocolade, koekjes of snoep zijn natuurlijk heel lekker, maar het zorgt wel voor een korte energiepiek in je lichaam. Wanneer die energiepiek afzwakt ontstaat er een dip in je bloedsuikerspiegel die je lichaam weer op een normaal level wilt hebben, waarbij er grote hoeveelheden cortisol wordt aangemaakt. Cortisol is een stresshormoon, en alles behalve stress is goed voor een goede nachrust. Je zal door dit stresshormoon een opgejaagd gevoel krijgen en hierdoor rusteloos in bed liggen.
  • Vet eten en gefrituurd voedsel zorgen ervoor dat je lichaam geen rust krijgt door het vele verteren dat het moet doen. Ook vallen deze snacks vaak zwaar op de maag, wat een onrustig en opgeblazen gevoel creeërt vlak voor het slapengaan.

Deze snacks zijn goed voor het slapengaan

  • Koolhydraten stillen de grote trek en helpen ons in slaap vallen. Kies wel een snack met gezonde koolhydraten, zoals een bruine boterham, quinoa of havermout met warme melk.
  • We hadden het er net over dat warme dranken over het algemeen niet goed zijn voor de nachtrust, maar er zijn uitzonderingen: drink bijvoorbeeld een glaasje warme melk, hierin zit het eiwitzuur tryptofaan, een bouwstof voor serotonine in ons brein. Serotonine is een hormoon dat essentieel is voor een goed slaap-waakritme. Ook helpen warme dranken als melk en kalmerende theesoorten bij het verwarmen van de lichaamstemperatuur, waardoor je fijner in slaap valt.
  • Een handje amandelen is net als melatonine een natuurlijk slaapmiddel, en een gezond alternatief voor de standaard snacks. Ook valt het niet zwaar op de maag, maar stilt het wel de trek die je hebt voordat je naar bed gaat.
  • Bananen zijn rijk aan magnesium, en zijn net als amandelen en melatonine een natuurlijk slaapmiddel.
  • Ook kersen werken als natuurlijk slaapmiddel, om dezelfde redenen als de banaan en amandel. Een klein bakje in genoeg, en erg smakelijk!