Dit is waarom je zweet terwijl je slaapt

Sport & gezondheid door Maya Luz

Word jij ook wel eens helemaal bezweet wakker? Ook als het niet bloedheet is in de zomer, kan je zweten terwijl je slaapt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Dus wil jij graag weten hoe jij kunt stoppen met zweten in je slaap? Dit zijn vijf mogelijke oorzaken.

Lees ook: Dit is waarom je beter ’s ochtends kunt sporten

Hitte of vochtigheid

Laten we even met de meest voor de hand liggende oorzaak beginnen. Als je zweet doe je dit meestal omdat je het warm hebt en dit kan dus ook gebeuren terwijl je slaapt. Je kan het te warm hebben doordat je te warme kleren draagt tijdens het slapen, door een te dikke deken of doordat het gewoon te warm is in je slaapkamer. Ook vochtigheid in de lucht kan een oorzaak zijn. Als je denkt dat de kamer het probleem is, hou dan eens de temperatuur in je slaapkamer in de gaten. Je kunt proberen om de thermostaat lager te zetten wanneer je gaat slapen om te kijken of dit helpt (dat is ook weer fijn voor de energie rekening). Je kunt ook een raampje open zetten of een ventilator gebruiken.

De verkeerde stofjes

Waar je in slaapt kan ook een rol spelen. Eerder benoemden we al dat je het warm kan krijgen doordat je te warm gekleed bent. Je kunt ook gaan zweten doordat je in kleding slaapt waardoor je huid niet kan ademen. Stoffen als polyester, katoen en nylon kun je het beste vermijden. Kies in plaats daarvan voor wol, linnen of bamboe viscose. Ditzelfde geldt voor je beddengoed. Pas je beddengoed aan op de seizoenen om te voorkomen dat ze je benauwen in je slaap.

Stress en anxiety

Als we gestresst of angstig zijn, kunnen we ook gaan zweten. Je hartslag versnelt en daardoor warmt het lichaam op. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld zenuwachtig bent voor een afspraak de dag erna. Maar wanneer je merkt dat dit een patroon wordt en je vaak bezweet wakker wordt, is het de moeite waard om na te gaan wat je stress of anxiety veroorzaakt. Wanneer je last hebt van stress of anxiety kun je ook last krijgen van nachtmerries, wat ook een oorzaak kan zijn van het zweet. 

Alcohol

Na een avondje uit kan het ook voorkomen dat je meer zweet in je slaap. Alcohol is de oorzaak hiervan. Het drinken van alcohol vlak voordat je gaat slapen zorgt ervoor dat je snel in slaap komt, maar het heeft ook nadelen. Je hartslag gaat ervan omhoog en het ontspant je luchtwegen waardoor je meer moeite krijgt met ademen. Dit resulteert vervolgens weer in een verhoogde lichaamstemperatuur. Als je wil slapen zonder dat je zweet, kun je dus het beste wat eerder stoppen met drinken.

Schommeling in je hormonen

Een schommeling in je hormonen kan ervoor zorgen dat je meer gaat zweten. Dit zie je bijvoorbeeld terug in opvliegers tijdens de overgang of door schommelingen tijdens je menstruatie. Als je hier veel last van hebt, helpt het om jezelf af te koelen. Dit kun je doen door een koud handdoekje op je voorhoofd te leggen of door je handen en voeten onder je deken vandaan te halen.

Lees ook: Slapen met beha aan: slim of niet?