Last van belangst? Zó kom je er vanaf

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Voor veel mensen is bellen iets doodnormaals. Dat doe je gewoon even als je een afspraak met iemand wil maken of als je een dringende vraag hebt. Alleen is dit niet voor iedereen zo simpel. Belangst is iets waar veel mensen last van hebben en het is nogal vervelend. Maar wat doe je eraan? Dit is hoe je van je belangst afkomt.

Lees ook: Lotte heeft nyctofobie: 'Ik ben nog steeds heel bang in het donker'

Ga na wat de oorzaak is van je belangst

Weten waarom je last hebt van belangst, is de eerste stap die je kunt zetten om er vanaf te komen. Er zijn verschillende dingen die belangst kunnen veroorzaken. Sommige mensen hebben namelijk het gevoel ze veroordeeld worden door de persoon aan de andere kant van de lijn. Je kunt de lichaamstaal van de ander niet aflezen en daardoor weet je niet hoe de ander zich voelt. Daarnaast hebben sommige mensen ook moeite met het oppikken van verbale signalen die aangeven hoe de ander in het gesprek staat. Face to face kun je dit afleiden uit gezichtsuitdrukkingen en via Whatsapp kun je emoji's sturen. Maar aan de telefoon hebben sommige mensen dit gewoon niet door, wat het gesprek ongemakkelijk kan maken.

Pak de telefoon op

Dit klinkt natuurlijk nogal voor de hand liggend, pak gewoon die telefoon op joh! Maar de beste manier om van belangst af te komen, is door je angst recht in de ogen aan te kijken. Wanneer je jezelf dwingt om vaker op te nemen wanneer er iemand belt, wordt dit langzamerhand steeds makkelijker. Zie het als een soort exposure therapie. Je kunt ook beginnen met oefenen door korte en simpele belletjes te plegen met vrienden en familie. 

Lach tijdens het gesprek

Wanneer je glimlacht, geef je jezelf een veiliger gevoel. Het is een soort placebo, want de ander heeft hier natuurlijk geen boodschap aan. Maar het kan voor jezelf enorm helpen om je voor te stellen dat je een gesprek voert met die persoon in dezelfde ruimte. Dit voelt waarschijnlijk een stuk prettiger dan stijfjes stilzitten en voor je uit staren. Als je een belangrijk telefoontje moet plegen, kun je van tevoren oefenen door een open postuur aan te nemen en te glimlachen voordat je de telefoon oppakt.

Beloon jezelf

Belangst klinkt voor sommigen misschien als een irrationele en onbenullige angst, maar uiteindelijk is iedere angst overwinnen gewoon eng. En je mag jezelf dus zeker belonen wanneer je weer een stapje in de goede richting hebt gezet. Beloon jezelf met een lekkere snack of door een aflevering te kijken van je favoriete serie. Hierdoor ga je bellen uiteindelijk associëren met positieve dingen en ga je het een stuk minder eng vinden.

Probeer er niet te veel bij na te denken

Iedereen met anxiety weet dat je je gedachten niet zomaar uit kunt zetten. Maar er zijn wel een aantal gedachten die je jezelf af kunt leren tijdens het bellen. Wanneer de ander iets zegt dat jij niet had verwacht, betekent dit bijvoorbeeld niet dat ze boos op je zijn. Je kunt niet zien hoe de ander zich voelt aan de andere kant van de lijn. Ga er daarom ook niet te veel over piekeren. Als er echt iets mis is, hoort de ander je dat te vertellen. Probeer je gesprek van tevoren ook niet te veel te plannen. Go with the flow. Je hoeft je gesprek niet te repeteren. Hierdoor kom je alleen maar onnatuurlijk en ongemakkelijk over.

Laat de telefoon ook eens naar voicemail gaan

Soms lukt het gewoon even niet om de telefoon op te nemen. En dat geeft niet. Onthoud dat je de telefoon niet altijd op hoeft te nemen als er iemand belt. Als het echt belangrijk is, bellen ze wel terug of ze sturen je even een berichtje. Van een angst afkomen duurt even en is een proces, wees dus niet te streng voor jezelf.

via GIPHY

Lees ook: Waarom krijg je soms tranen van geluk?